Het kabinet gaat na 1 oktober samen met de Tweede Kamer serieus plannen maken om geld uit het Europese coronaherstelfonds te krijgen. Minister Hoekstra (CDA) van Financiën wil de komende drie weken eerst aankijken hoe het gaat met de formatie. “Als we op 1 oktober nog niks zijn opgeschoten, dan gaan we met z’n allen werken aan plan B en kijken welke projecten in Nederland geld kunnen krijgen via het speciale fonds.” In de Tweede Kamer werd de Nederlandse inzet besproken tijdens de Eurogroepvergadering komend weekeinde, met de andere 18 ministers van Financiën van landen waar je met de euro kunt betalen.
Zes miljard euro
Vooral Nilüfer Gündogan (Volt) voerde de druk op tijdens het debat. “Minister Hoekstra is een man zonder plan. Er ligt zes miljard euro klaar en we doen niks. Dat is zonde.” Zoals Bob Dylan in Subterranean Homesick Blues, waarin hij een hele reeks tekstblaadjes voor de camera ophoudt, hield ook Gündogan bij elk plan dat Hoekstra zou kunnen indienen een blad omhoog.
Volgens de demissionaire minister klopt het beeld niet helemaal. “Er zijn heel veel plannen. De ambtenaren hebben honderden pagina’s analyses gemaakt, maar we wachten op de formatie om knopen door te hakken.” Hij moest er zelf, net als veel Kamerleden, ook om lachen. Hoe dat plannen maken precies gaat, weet Hoekstra ook nog niet. “Laten we nog heel even geduld hebben.”
Nederland loopt volgens Hoekstra geen geld mis, omdat tot de zomer van 2022 plannen mogen worden ingediend. Alleen de gunstige leningsvoorwaarden vervallen eind dit jaar. Maar al eerder liet Hoekstra weten dat Nederland ook zelf tegen gunstige voorwaarden geld kan lenen op de financiële markten.
600 pagina’s met voorstellen
Van Tony van Dijck, de woordvoerder van de PVV, hoeft het herstelfonds er helemaal niet te komen. Hij maakt zich zorgen over Italië en Spanje. “Italië dient een voorstel in van meer dan 600 pagina’s vol met ondoorzichtbare en niet te controleren voorstellen. Hoe gaan we dat controleren? En in Spanje gaan ze de energierekening van dat geld verlagen, dat willen wij ook wel.”
Hoekstra vindt zijn zorgen niet terecht. “Ik vind met name het plan van Italië heel ambitieus, veel ambitieuzer dan ik vooraf had verwacht. En we gaan het grondig controleren, daar zijn we zelf bij, dat hebben we zo afgesproken.”
Begrotingsregels
De Europese ministers praten dit weekeinde in Slovenië verder over de herstelplannen. Ook komen de regels voor de begrotingen van EU-lidstaten aan de orde. Onder de ministers is een heel debat gaande of die regels aangepast moeten worden. Simpel gezegd willen de zuidelijke landen meer ruimte om met name meer schulden te maken, terwijl de noordelijke landen de tekorten binnen de perken willen houden. Volgens Hoekstra, die dit weekend bij het CDA-congres is en zich laat vervangen door staatssecretaris Vijlbrief (D66), worden er voorlopig geen besluiten genomen.