Brussel tast in het duister bij Europese begroting

Niet alle beleidsdoelen van Brussel werden voldoende opgenomen in de Europese begroting. Met name bij gendergelijkheid, duurzame ontwikkeling en de digitale transitie gaat er het een en ander mis. Dat blijkt uit een rapport dat de Europese Rekenkamer vandaag publiceerde.

2 min. leestijd
ECA headquarters (K1 and K2 buildings)

Het belooft een latertje te worden in Brussel: het Europees Parlement en de lidstaten hebben nog steeds geen akkoord bereikt over de Europese begroting voor 2023. De deadline is vandaag, middernacht. Terwijl de onderhandelaars stevig door moeten jakkeren, besloot de Europese Rekenkamer nog wat extra olie op het vuur te gooien. De Europese begroting van vorig jaar strookt namelijk niet met de belangrijkste beleidsdoelen van de Europese Commissie. 

Concreet gaat het over klimaatverandering, biodiversiteit, gendergelijkheid, duurzame ontwikkeling en de digitale transitie. Deze hoofdthema’s van Commissievoorzitter Ursula von der Leyens team moeten integraal verweven zijn met de Europese uitgaven. Met name voor gendergelijke, duurzame ontwikkeling en de digitale transitie was dat echter onvoldoende het geval volgens de Rekenkamer. De Europese Commissie zelf zou een te optimistische conclusie hebben getrokken over hoe succesvol zij was in het verweven van de vijf beleidsdoelen in de Europese uitgaven.

Gebrekkige verslaggeving

“Daarnaast moet de verslaggeving over deze beleidsprioriteiten beter. Enkel zo kan de Europese Commissie laten zien dat elke bestede euro optimaal werd gebruikt”, vertelt François-Roger Cazala, het verantwoordelijke Rekenkamerlid. De Commissie zou slechts beperkte informatie publiceren over de bijdrage van EU-programma’s aan de doelen voor duurzame ontwikkeling en de digitale transitie. Voor gendergelijkheid gaat het al beter dan vroeger, maar toch kent de informatie daar ook nog steeds beperkingen volgens de Rekenkamer.

Ook zou Brussel niet voldoende duidelijk maken welke impact Europese uitgaven hebben op het behalen van deze vijf belangrijkste beleidsdoelen. Daarbij wordt voor gendergelijkheid, duurzame ontwikkeling en de digitale transitie niet eens opgevolgd welke uitgaven aan deze thema’s bijdragen. De verslaggeving over de beleidsdoelen waarvan de Europese Commissie wel de uitgaven in kaart brengt, klimaat en biodiversiteit, is enkel bij benadering juist en overschat vaak de Europese uitgaven. Hierdoor is deze verslaggeving niet accuraat.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie