Werkgevers Limburg: ‘Schrik internationale studenten in Limburg niet af’

Het stoppen met de werving van internationale studenten kan desastreuze gevolgen hebben voor Limburg. Dat zeggen werkgeversvertegenwoordigers aan de minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Vertegenwoordigers van werkgevers in Limburg doen een dringend beroep op minister Dijkgraaf. Steden in de provincie Limburg mag je volgens hen niet over één kam scheren met steden in de Randstad. De instroom van internationale studenten beperken zou in Limburg desastreuze gevolgen hebben volgens de vertegenwoordigers van onder andere chemiereus DSM en autoproducent Nedcar. In een brief aan de minister deden de vertegenwoordigers hun beklag.

Internationale studenten

Minister Dijkgraaf wil het aantal internationale studenten op Nederlandse universiteiten en hogescholen verminderen. Daarvoor moet men de regels zo aanpassen dat het minder aantrekkelijk wordt om in Nederland te studeren. Zo wil hij het aantal Engelstalige opleidingen inperken, maar inschrijvingen voor Nederlandstalige varianten van die studies openlaten.

Reden voor de beoogde inperking is onder andere het tekort aan studentenwoningen in de Randstad. Door de grote toestroom van studenten, ook internationaal, zijn er lange wachtlijsten ontstaan in Amsterdam, Leiden, Wageningen en Den Haag. Daarnaast kosten internationale studenten Nederland geld. Zij ronden dan in Nederland hun studie af, maar nemen hun kennis mee terug naar het buitenland.

Mijnverleden

In Limburg begrijpen ze de problematiek, maar dat zit daar wel anders, vinden de werkgeversvertegenwoordigers. “Internationale studenten vormen in Limburg geen probleem, integendeel. Wij hebben voldoende studieplaatsen voor hen, en ook de huisvesting van internationale studenten geeft bij ons niet de problemen die er in de Randstad spelen”, zeggen de vertegenwoordigers.

Internationale studenten zijn van onmisbare waarde voor de meest zuidelijke provincie, vinden ze. Door de samenwerking tussen universiteiten, hogescholen en het bedrijfsleven kan een stop op werving van internationale studenten grote invloed hebben op de economie van Limburg.

Internationale studenten en de samenwerking tussen opleidingen en bedrijfsleven stelt Limburg volgens de vertegenwoordigers in staat om het mijnverleden ‘eindelijk’ achter zich te laten. Limburg verdiende veel geld door de kolenmijnen rond Sittard en Heerlen. Toen de mijnen dicht moesten, raakten veel mensen hun baan kwijt. De gevolgen op de ontwikkeling van delen van Limburg zijn nog steeds te zien in onder andere opleidingsniveau, geletterdheid en inkomen.

Studenten zijn de toekomst

Volgens de bedrijven zijn internationale studenten juist een aanjager van het potentieel van de regio. Bedrijfscampussen, de logistieke sector en de maakindustrie zijn afhankelijk van de studenten. Ook zijn ze als toekomstige werknemers belangrijk, vinden de vertegenwoordigers.

“Wij begrijpen zeer goed de problematiek in de Randstad waar de instroom van internationale studenten te groot is. Maar hou bij het ontwikkelen van beleid alstublieft ook rekening met de verschillen tussen de Randstad en de grensprovincies zoals Limburg. Anders creëert de oplossing voor het ene probleem een ander probleem”, zeggen de vertegenwoordigers.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie