Nederlandse transportbedrijven opgelucht: strengere uitstootnormen voor vrachtwagens

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het Europees Parlement is officieel akkoord gegaan met de strengere uitstootnormen voor grote vrachtwagens en bussen. Vorige week ondertekenden meerdere transportbedrijven, waaronder de Nederlandse bedrijven Boekestijn Transport Service en Van der Wal, nog een open brief om vóór de strengere normen te stemmen.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief Mobiliteit

Volgens de wet komen de strengere uitstootnormen in stappen: 45 procent minder CO2-uitstoot in 2030, 65 procent minder in 2035 en 90 procent minder in 2040. Tegen 2030 moeten stadsbussen 90 procent minder uitstoten en vijf jaar later mogen ze helemaal niets meer uitstoten. Over drie jaar komt de Europese Commissie al met een gedetailleerd onderzoek over de nieuwe regels: bereiken de regels hun doel en moeten ze ook voor kleine vrachtwagens gaan gelden?

De Nederlandse Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) was hoofdonderhandelaar voor de nieuwe wet: “De overgang naar uitstootvrije vrachtwagens en bussen is erg belangrijk voor het behalen van onze klimaatdoelstellingen, en zorgt voor schonere lucht in onze steden.”

De wet is er nog niet helemaal. Alle lidstaten moeten er nog officieel over stemmen, maar dat wordt gezien als slechts een formaliteit.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in de Europese wettenfabriek lees je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie