Aan de hand van de best gelezen artikelen blikken we terug op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Welke Nederlanders zetten de toon in Europa? Brusselse Nieuwe lezers bepaalden de volgorde van dit lijstje voor november.
1. Het Nederlandse imago in Europa & Esther de Lange
Het best gelezen artikel in november was Het Hoekstra-probleem van Esther de Lange. De oorzaak van het besluit van de Europese christendemocraten om niet Esther de Lange als hun kandidaat-voorzitter naar voren te schuiven, wordt hierin gezocht in het Europese imago van minister Hoekstra, dat – terecht of onterecht – afstraalt op De Lange. In de Zuid-Europese pers wordt ook zij omschreven als een ‘havik’, afkomstig uit een van de ‘zuinige landen’, zag onze verslaggever Laurens Boven. In zijn eveneens goed-gelezen column: Sinds de eurocrisis is het mis met ‘ons Nederlanders’ gaat Boven’s analyse op basis van Zuid-Europese bronnen nog verder: het was al mis met Nederland, sinds het uitbreken van de eurocrisis tien jaar geleden. Sinds Jeroen Dijsselbloem. Sinds het instellen van de gehate Trojka, bestaande uit vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Een andere column: Hollandse bluf op de Balkan van Tijn Sadée werd ook goed gelezen: Bluffers. Zo staan Nederlanders wereldwijd bekend. Overal de grootste bek, overal een mening over. Sadée maakte zelfs een Bluf Top 3.
2. Hugo de Jonge
Het artikel De Jonge boos op Oostenrijk om coronaregels eindigde als op één na best gelezen, op de voet gevolgd door Skiën met Jansen? Vergeet het maar! Nederlandse wintersporters die staan te springen om eindelijk weer de skipistes van Oostenrijk te kunnen betreden, willen graag weten wat precies de regels zijn om hotels, restaurants of skiliften in het Alpenland in te komen. Politici maken zich druk over de lappendeken die dreigt te ontstaan van allerlei verschillende extra voorwaarden bovenop de Europese QR-code. De Europese Commissie-plannen om Vaccinaties nog maar negen maanden geldig te maken werd ook met veel belangstelling gelezen.
3. Het nieuwe kabinet
Hoe belangrijk is internationale ervaring voor de negenentwintig bewindslieden, die zullen aantreden in het nieuwe kabinet Rutte IV? De column van Mendeltje van Keulen Post uit Brussel in dienstauto en loodgieterstas werd driftig gelezen, ook door de kandidaat-bewindspersonen?
4. Wopke Hoekstra
Twee artikelen over de demissionair minister van Financiën Hoekstra in november: Het verlanglijstje van Wopke Hoekstra over de voorbereidingen van de Nederlandse aanvraag bij het Europese coronaherstelfonds. En ook Tweede Kamer weigert te praten over Eurogroep. Hoekstra was te druk met onderhandelen en had staatssecretaris Vijlbrief naar de Tweede Kamer gestuurd, maar dat pikten de Kamerleden niet. Vrijwel alle partijen wilden hem aan de tand voelen over zijn uitspraken (gedaan in een brief) over het beperken van de hypotheekrenteaftrek.
5. Rob Roos
De Nederlandse Europarlementariër Rob Roos (JA21) mag voorlopig toch zonder QR-code het Europees Parlement in. De rechter in Luxemburg heeft besloten om het besluit van de leiding van het Europees Parlement voorlopig op te schorten. Dit besluit kwam erop neer dat alleen mensen in de parlementsgebouwen worden toegelaten met een coronapas of een negatieve PCR-test – zoals die bijvoorbeeld bij de GGD wordt afgenomen. Ook medewerkers van Roos en anderen die eind vorige week besloten om een juridische procedure te starten, hoeven de coronapas nog niet te laten zien.
6. Henk Kamp
Minister van Defensie Henk Kamp zette in november namens Nederland zijn handtekening onder 14 nieuwe Europese projecten, die worden toegevoegd aan de lijst met 46 al bestaande defensietaken die de landen van de Europese Unie al samen uitvoeren. Want het nieuwe kabinet wil een sterkere Europese defensie.
7. Jan Huitema
Boer en Europarlementariër Huitema (VVD) had ruzie met de stemcomputer. Hij wilde in november vóór het akkoord over het gemeenschappelijk landbouwbeleid stemmen, maar dat ging niet helemaal goed wegens technische problemen tijdens het online stemmen. Over boeren gesproken: Kent u die mop over die boeren die naar Brussel zouden gaan voor de ‘Moeder aller demonstraties’? Ze gingen niet.