Nederland is het er niet mee eens dat Oostenrijk een booster-prik verplicht stelt om te mogen gelden als ‘volledig gevaccineerd’. Afgelopen vrijdag besloot de regering in Wenen tot veel strengere coronamaatregelen en voerde het ‘2G-beleid’ in. Daardoor mogen alleen gevaccineerde, of van corona genezen, mensen bijvoorbeeld de hotels en de skiliften in.
Tegelijkertijd met de nieuwe regels besloot Oostenrijk ook dat een boosterprik noodzakelijk is om als volledig gevaccineerd te gelden. Vanaf december vervalt de ‘QR-code’ voor mensen wiens tweede prik ouder is dan zeven maanden. Vanaf januari gelden mensen met enkel één Jansen-prik als ongevaccineerd. Voor vele honderdduizenden Nederlanders komt daarmee de wintersport in gevaar.
Eigenstandig
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid keurt het Oostenrijkse besluit desgevraagd af: ‘Daar ben ik het niet mee eens. Omdat ik vind dat dit pas moet gebeuren als het Europees Medicijnagentschap dat adviseert. En zolang dat niet het geval is vind ik niet dat we dit type maatregelen – die boosterprik – verplicht moeten stellen.’
Nederland vindt het cruciaal om dit soort besluiten in Europees verband te nemen, zodat burgers weten waar ze in de hele Europese Unie aan toe zijn. Eigenstandig optreden brengt volgens De Jonge het vrij verkeer van personen in gevaar: ‘Als we dat namelijk zouden doen, dan krijgen we dat ieder land opnieuw de ontoegankelijkheid van grensovergangen orkestreert.’
80-plusser in december aan de beurt
Anders dan in Oostenrijk is Nederland nog niet zo ver dat mensen op grote schaal een boosterprik kunnen gaan halen. De Jonge: ‘Die boosterprik is geen instrument in de bestrijding van deze golf’.
Toch zullen 80-plussers vanaf december ook in Nederland een boosterprik krijgen. Later deze week besluit het kabinet of de derde prik sneller aan meer leeftijdsgroepen zal worden aangeboden: ‘Eind van de week wil ik daarover iets zeggen’.