Vaccinaties nog maar negen maanden geldig

2 min. leestijd
Doctor in personal protective suit or PPE inject vaccine shot to stimulating immunity of woman patient at risk of coronavirus infection. Coronavirus,covid-19 and vaccination concept.

Vaccinaties tegen corona worden nog maar negen maanden geldig. Dat is de kern van het plan dat de Europese Commissie gaat presenteren.
Na die negen maanden is een zogenoemde booster nodig, een extra prik. Dat staat in een document waar persbureau Bloomberg de hand op wist te leggen.

De afgelopen dagen is druk onderhandeld over de nieuwe regels. Vrijwel ieder land dreigde zelfstandig maatregelen te gaan nemen. Daarmee zou het Europese reisdocument, waarmee iedereen die gevaccineerd is vrij door Europa kan reizen, in gevaar komen.

Zo heeft Duitsland een apart beleid voor kwetsbare groepen, zijn er beperkingen in Italië, kent Denemarken eigen regels en heeft Oostenrijk ook nieuwe voorwaarden en een lockdown.
De voorstellen moeten nog door de lidstaten worden goedgekeurd.

Boostertime

Volgens Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA, is het booster time, zei hij tijdens een toelichting op de plannen in Brussel. Die extra prik zou dan zes maanden na de laatste prik gezet worden, maar “daar kan redelijke flexibel” mee worden omgegaan, zei hij. Vijf maanden kan volgens hem ook.

Nu kan iemand volgens de Europese afspraken een QR-code krijgen als hij volledig is gevaccineerd. Dat ben je na één Janssen-prik of twee inentingen met de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna of AstraZeneca. In de update zou volgens ingewijden een soort overgangsperiode kunnen worden ingebouwd om EU-burgers de gelegenheid te geven een herhalingsprik te gaan halen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie