Het verlanglijstje van Wopke Hoekstra

2 min. leestijd

Twee weken voordat Sinterklaas op 13 november weer voet op Nederlandse bodem zet, publiceert het demissionaire kabinet zijn verlanglijst voor dit jaar. Want er staat een Europese pot van zes miljard euro klaar voor Nederland. Het is ons deel van het Europese coronaherstelfonds waarmee de lidstaten zichzelf uit de coronarecessie willen investeren.

De Nederlandse wensenlijst bestaat uit tientallen investeringen en hervormingen op bijna alle beleidsterreinen, van de arbeidsmarkt tot ouderenzorg, van onderwijs tot de woningmarkt. Ze voldoen allemaal aan de eisen die de Europese Commissie stelt aan het vrijgeven van het geld.

Hervormen in investeren

In het pakket dat minister Hoekstra van Financiën vandaag naar de Tweede Kamer stuurt staan ook onpopulaire voorstellen, zoals het afschaffen van de zelfstandigenaftrek voor zzp-ers en het sneller beperken van de hypotheekrenteaftrek. De fiscale voordelen voor zelfstandigen en huizenbezitters zijn Brussel al jaren een doorn in het oog.

Hoekstra’s ambtenaren hebben hun creativiteit de vrije loop gelaten. Het totale verlanglijstje met nieuw beleid dat met het geld uit Brussel zou kunnen worden betaald is 42 voorstellen lang. Het gaat om in totaal voor 13,5 miljard euro aan investeringen in de klimaattransitie, de digitalisering, arbeidsmarkt, onderwijs, investeringsklimaat en gezondheid. De keuze welke plannen er uiteindelijk naar Brussel worden gestuurd, moeten worden genomen aan de formatietafel.

Opvallende voorstellen

Opvallend zijn de 2,5 miljard euro voor de ontwikkeling van de waterstofindustrie. Dat geldt ook voor de 1,2 miljard voor het verduurzamen van het vastgoed van het ministerie van Defensie. Verder staan er voor ruim 800 miljoen euro digitaliseringsvoorstellen in de gezondheidzorg op de lijst. Ook zou er 1 miljard euro besteed kunnen worden aan een nieuwe kernreactor voor de productie van medische isotopen.

Nederland is het laatste land van de 27 lidstaten om een wensenlijst naar Brussel te sturen. En ook deze brief van Hoekstra is nog geen officiële aanvraag. Zijn boodschap vandaag is nog steeds: het nieuwe kabinet moet besluiten waar wij onze zes miljard euro daadwerkelijk aan willen uitgeven.