Skiën met Jansen? Vergeet het maar!

2 min. leestijd
Man skier running downhill on sunny Alps slope

Een grote domper dreigt voor Nederlandse wintersporters die staan te springen om eindelijk weer de skipistes van Oostenrijk te kunnen betreden. Het Alpenland weigert vanaf januari 2022 mensen die gevaccineerd zijn met het Jansen-vaccin de toegang tot hotels, restaurants of skiliften. Honderdduizenden Nederlanders met dit vaccin in de arm, hebben in Oostenrijk binnenkort dezelfde status als ongevaccineerden. Ze zullen een nieuwe vaccinatie moeten halen voor ze kunnen afreizen.

Hetzelfde geldt voor mensen die zijn gevaccineerd met de vaccins Pfizer of Moderna en wiens tweede prik ouder is dan zeven maanden. Van deze groep eist Oostenrijk al vanaf begin december een derde – booster – prik om te kunnen gelden als volledig gevaccineerd. Cruciaal, want Oostenrijk heeft het ‘2G’-systeem ingevoerd waardoor er feitelijk voor mensen die niet volledig gevaccineerd zijn een lockdown geldt. 

Europese afspraken

Het besluit van Oostenrijk zet grote druk op afspraken die binnen de Europese Unie zijn gemaakt om het vrij reizen in de pandemie te garanderen. De discussie staat op dit moment nog in de kinderschoenen, maar diplomatieke bronnen bevestigen dat het onderwerp van vrij reizen volgende week op de agenda staat van een speciaal corona-crisisoverleg van de lidstaten.

Op zich staat het elke lidstaat van de Europese Unie vrij om zelf te besluiten welke coronaregels op hun grondgebied gelden. Maar om complete chaos te voorkomen, hebben de regeringen afgesproken de coronaregels met elkaar af te stemmen. Dat is waarom in de Europese Unie het Europese covid-reiscertificaat (de QR-code) geldig is. Dankzij dat systeem is het voor gevaccineerden of mensen met een negatieve testuitslag mogelijk om zonder problemen de grens over te steken.

Wat is volledig gevaccineerd?

Het probleem is dat de nieuwe eisen die Oostenrijk stelt aan toeristen afwijkt van wat in de Europese Unie is afgesproken over wanneer iemand geldt als volledig gevaccineerd. De regering in Wenen stelt een boosterprik als voorwaarde voor een geldige QR-code en is daarmee veel strenger dan is voorzien in de Europese afspraken. Als andere landen de weg die Oostenrijk inslaat volgen, gaan we weer een winter tegemoet met reisbeperkingen voor burgers.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie