Boer naar Brussel voor ‘Moeder aller demonstraties’?

2 min. leestijd
Wolfsburg, Germany – jan 30th 2020: Farmers in Wolfsburg protest against new environmental regulations by driving their tractors to city traffic. Same has happened all over Germany in during winter.

“Heel agrarisch Europa staat op tegen de Green Deal en Farm to Fork”, onder die leus verzamelen tal van Europese boeren zich in Brussel op 13 en 14 december. De boeren hebben grootse demonstraties gepland voor de deur waar Europese ministers van Landbouw zullen vergaderen over de toekomst van de landbouw in Europa. Naast Poolse en Duitse boeren zullen ook Nederlandse boeren van onder andere Farmers Defence Force met trekkers naar het hart van Europa afreizen om tegen het beleid van de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans te protesteren.

“Met dit beleid raken we alle boeren kwijt”

De promotievideo met opzwepende muziek is helder: de klimaatplannen, waaronder het boer-tot-bord-beleid, initiatieven van Timmermans om de sector te verduurzamen, zijn wat de boeren betreft géén deal. Farmers Defence Force roept zoveel mogelijk boeren op om mee te doen aan de demonstratie.

En dat mag inmiddels ook: de Brusselse autoriteiten hebben groen licht gegeven voor de trekkers om naar de Europese wijk te trekken. De inzet van de boeren is de halvering van de veestapel en de onteigening van boerenbedrijven in Nederland aankaarten. Steeds meer boeren, en in het bijzonder varkenshouderijen, staan onder druk of zwichten door de financiële gevolgen van de coronacrisis en Europese regelgeving rond stikstof.

Niet de eerste keer

Hoewel de boeren zuidwaarts trekken naar wat zij bestempelen als de “Moeder van alle protesten” is dit niet de eerste keer dat ze met de tractor de Brusselse ring binnen rijden. Zo waren er al grote protestacties in 2008, 2009, 2012 en 2015. Bij die laatste twee verliep dat bijzonder rumoerig; er werd zelfs melk tegen de Europese gebouwen gespoten. Toch zullen veel Nederlanders eerder moeten denken aan de grote boerendemonstraties in Den Haag in 2019 en 2020. Toen stond het vast op verschillende rijkswegen, werd het Malieveld omgeploegd en scheurden tractoren door de Haagse binnenstad.

Ook 50 jaar geleden protesteerden boeren massaal in Brussel: destijds tegen het landbouwbeleid van de Nederlandse Eurocommissaris Sicco Mansholt, wat gericht was op schaalvergroting en het halveren van het aantal boerenbedrijven.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie