Tweede Kamer weigert te praten over Eurogroep

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

Ze zaten er allemaal klaar voor; de woordvoerders die over de Eurogroep gaan in de Tweede Kamer. Eén voor één druppelden ze binnen, maar in plaats van met minister Hoekstra (CDA) van Financiën te spreken, zat staatssecretaris Vijlbrief (D66) klaar om alle vragen over de vergadering van de Europese ministers van Financiën te beantwoorden.

Hoekstra is te druk, maar dat pikten de Kamerleden niet. Vrijwel alle partijen wilden hem aan de tand voelen over zijn uitspraken (gedaan in een brief) over het beperken van de hypotheekrenteaftrek. “Het staat weliswaar niet op de agenda van de Eurogroep, maar het is wel het belangrijkste politieke onderwerp op dit moment”, aldus Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA. En dus wilden ze dat de minister alsnog naar de Tweede Kamer zou komen.

Nadat bleek dat de agenda van de minister dit op dinsdagavond en de volgende dagen niet toeliet, besloot een meerderheid om het debat te staken. De onderwerpen die volgende week maandag tijdens de Eurogroep worden besproken, moeten even wachten. Wel spraken de politici af om schriftelijke vragen te stellen. Die moeten voor woensdagochtend zijn ingeleverd.

Volgens Pieter Omtzigt is daar haast bij, zodat er voor donderdag antwoord kan komen. “Als iemand het er dan niet mee eens is, kan er alsnog een motie worden ingediend, zodat de minister weet wat de Tweede Kamer wil als hij maandag naar de Eurogroep gaat.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie