Wit-Russische oppositie aan het woord: “We meten de tijd in tranen”

2 min. leestijd

De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja spreekt de leden van het Europees Parlement toe. Die hadden gisteren al een verbale vuist gebald tegen het bewind van de Wit-Russische president Loekasjenko.

882 politieke gevangenen

“Op dit moment zijn er meer politieke gevangenen in mijn land dan hier mensen aanwezig zijn”, opent Tichanovskaja in een halfvolle zaal in Straatsburg. Er volgt een korte stilte. “882 van mijn medeburgers zijn voor het uitoefenen van hun basisrechten in het gevang gegooid. Het regime heeft aangetoond dat ze internationale regels en akkoorden naast zich neer legt, dat ze Europa wil destabiliseren en verzwakken.”

Wat volgt is een nauwkeurige uiteenzetting van de gebeurtenissen in haar land. Zo wil Tichanovskaja benadrukken dat de misstanden al ver voor de grenssituatie speelden: “Geweldpleging, gevangenneming en mensenrechtenschendingen zijn schering en inslag. Dag in, dag uit.” En dat zal zich volgens de oppositieleider tot ver over de landsgrenzen uitbreiden: “Litouwen en Polen hebben dat nu ondervonden. Het regime neemt wat het wil.”

Vergeten Europeanen

“De tijd verglijdt nu anders voor Wit-Russen”, stelt Tichanovskaja. “We tellen in momenten van geluk die nu aan ons voorbij gaan, momenten die ons nu worden ontnomen. Tijd wordt hier gemeten in tranen.” Ze roept Europa op om druk uit te blijven oefenen: “We houden het niet nog een jaar vol”.

“Europa heeft de daad bij het woord gevoegd door actief te handelen en het niet bij mooie woorden te houden. Maar er is meer nodig, vervolgt Tichanovskaja: “Wat kan de EU zeggen tegen de Wit-Russen, de vergeten Europeanen? We hebben het recht niet om aanspraak te maken op jullie hulp, maar toch ben ik hier om precies dat te vragen. Help! Onze strijd voor vrijheid, is ook die van jullie”.

Europese steun

“Europa moet zich hard blijven inzetten voor de rechten van de Wit-Russen. Dat kan door sancties zoals de strafmaatregelen, waardoor hooggeplaatste Wit-Russische uit de EU worden geweerd. Geloof me, deze sancties werken.”

Grenssituatie niet in de marge

Op alle niveaus wordt er op dit moment gesproken over Wit-Rusland. Eerder sprak een medewerker van Tichanovskaja al in de Tweede Kamer. Later vandaag debatteren de EP-leden in een apart debat ook met de Raad en de Europese Commissie over de veiligheid en humanitaire gevolgen van de situatie aan de grens met Polen

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie