Brussel balt vuist tegen Loekasjenko

2 min. leestijd
GRODNO REGION, BELARUS NOVEMBER 9, 2021: Migrants on the Belarusian-Polish border. Nearly 1,000 refugees were heading towards the Polish border in the morning of November 8, 2021. The foreigners intend to exercise their right to apply for a refugee status in an EU country. Poland has declared a state of emergency in the regions bordering Belarus. Since the start of 2021, over 30 thousand migrants have attempted to cross the Belarusian-Polish border. Leonid Shcheglov/BelTA/TASS (Photo by Leonid ShcheglovTASS via Getty Images)

De verantwoordelijken voor het illegaal doorsluizen van asielzoekers via Wit-Rusland moeten voortaan vrezen voor nieuwe Europese strafmaatregelen. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken, waaronder ook de Nederlandse Ben Knapen, kwamen vandaag nieuwe sancties overeen.

Drukmiddel

Met de nieuwe strafmaatregelen wil de Europese Unie een einde maken aan de praktijken van de president van Wit-Rusland, Aleksandr Loekasjenko. De Buitenlandministers concludeerden tijdens hun vergadering vandaag dat hij asielzoekers gebruikt als drukmiddel tegen de Europese Unie.

Het gaat om vluchtelingen uit Irak en Syrië, die naar Wit-Rusland worden gehaald en vervolgens aan de grens met Polen, Litouwen en Letland aan hun lot worden overgelaten. De nieuwe sancties kunnen betrekking hebben op zowel organisaties zoals de luchtvaartmaatschappij Belavia, als op personen verwant aan het regime. Voorlopig bestaat de zwarte lijst uit dertig namen.

Van verkiezing tot vluchteling

De problematiek ontstond nadat de Europese Unie maatregelen trof tegen Loekasjenko en tientallen aanhangers van het regime, omwille van verkiezingsfraude en onderdrukking van protestbewegingen in het land. In reactie op deze maatregelen, opende Loekasjenko de grenzen naar de Europese Unie. Enkele duizenden vluchtelingen zitten nu in erbarmelijke omstandigheden vast tussen de Poolse en Wit-Russische grens als gevolg van deze actie.

Persconferentie

Buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell oogde tijdens de persconferentie na afloop niet erg strijdvaardig. “Het is niet zwart-wit, dit conflict bevindt zich in een grijze zone en daar is moeilijk op te reageren”.

Tijdens zijn toespraak looft Borrell vooral de snelle totstandkoming van de nieuwe sancties: “Het is bijzonder goed dat we dit na één vergadering hebben bewerkstelligd”. Op de vraag of de sancties het verschil zullen maken, blijft het verrassend stil. Een journalist vat het in zijn slotzin samen: “Ik denk niet dat ze hier in Minsk erg van onder de indruk gaan zijn”.

Waar is Knapen?

Hoewel onze minister van Buitenlandse Zaken geen toespraak of persbericht heeft gegeven over het conflict in het Oosten, werd wel duidelijk dat Knapen in de weer is geweest met een andere grenskwestie, die van Noord-Ierland.

https://twitter.com/ministerBZ/status/1460254592873250822

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie