Verbale vuist tegen Loekasjenko

2 min. leestijd
Alexander Lukashenko the president of Belarus and spectators at the celebration of the 75th anniversary of the victory in the Great Patriotic War, parade of May 9 in Minsk, Belarus. Minsk, Belarus – May 9 2020.

Tijd om de humanitaire schade op te maken. Jeroen Lenaers (CDA) en Tineke Strik (GroenLinks) spraken zich uit in het Europees Parlement in het debat over de grenssituatie met Wit-Rusland en dat ging in niet mis te verstane bewoordingen. De groep migranten, die wekenlang in ellendige omstandigheden vast zat tussen de Poolse en Wit-Russische grens, heeft daar een onderkomen gekregen in een Wit-Russische opvangplaats.

Druk blijven uitoefenen

Europees Parlementslid Jeroen Lenaers (CDA) in Straatsburg vandaag over de situatie aan de grens met Wit-Rusland

Lenaers balt de verbale vuist: “Europa heeft sterk gereageerd en dat is ook nodig om het voortdurende gebruik van menselijk leed als drukmiddel tegen de Europese Unie door President Loekasjenko tegen te gaan. Als we stevig optreden zullen minder migranten in de kou staan. We moeten Loekasjenko tonen dat zijn poging om Europa te destabiliseren niet zal werken. Hij heeft maar één ding te verwachten: meer sancties en maatregelen van Europa tot hij stopt met de onderdrukking van mensen in zijn land.”

Asielprocedure

Europees Parlementslid Tineke Strik (GroenLinks in Straatsburg vandaag over de situatie aan de grens met Wit-Rusland

Strik vult aan: “De illegale macht van Loekasjenko beïnvloedt ons allemaal, van Wit-Russische burgers tot inwoners van de EU, in het bijzonder die van Litouwen en Polen. Maar bovenal de migranten wiens mensenrechten zijn geschonden. En ook nu hebben de Afghaanse en Syrische vluchtelingen onze bescherming nog nodig. Zij zijn de crisis niet begonnen, dat deed President Loekasjenko.”

De beste manier om misbruik van de wanhopige situatie van migranten tegen te gaan is volgens Strik: “Door een degelijke asielprocedure te hanteren en een deel van de verantwoordelijkheid voor de nazorg van de migranten op ons te nemen.”

BBC-interview

Gisteren werd een 24-minuten durend interview tussen de Wit-Russische president en de BBC-correspondent uit Moskou, Steve Rosenberg:

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie