Stoelendans Europees Parlement

2 min. leestijd
EP plenary session – Presentation of the programme of activities of the Romanian Presidency

Vanaf deze week is het voor Europarlementsleden weer toegestaan om debatten en stemmingen op afstand te volgen. Dat heeft voorzitter David Sassoli voorgesteld aan de conferentie van voorzitters van het Europees Parlement, nu het aantal corona-besmettingen in Europa weer aan het stijgen is. Daarmee komt een einde aan de kortstondige opkomstplicht. Voor het eerst sinds het begin van de pandemie waren de zalen toen weer gevuld met Europarlementariërs, journalisten en andere belangstellenden.

Verslechterde situatie

In een email aan alle Europarlementsleden stelt Sassoli: “De afgelopen twee weken is de algehele epidemiologische situatie in de Unie verslechterd. […] Ik heb de afgelopen dagen begrepen dat jullie je daar veel zorgen over maken. Ik heb dan ook contact opgenomen met de Secretaris Generaal en de medische staf om zo goed mogelijk om te gaan met de huidige omstandigheden.”

Bronnen binnen het Parlement wijzen op een terugkeer naar de regels van de vorige, zogeheten ‘hybride’, vergaderingen: “Parlementsleden kunnen op afstand, vanuit de liaisonbureaus van de lidstaten, of in de zaal debatteren en stemmen. Hoeveel leden dat gaan doen, wordt pas bekend na de opening van de sessie”.

De verwachting is dat de stoelendans de gang van zaken in het Parlement zal vertragen. Zo kan het zijn dat de stemming meer tijd in beslag gaat nemen en de uitslag de daaropvolgende dag pas bekend wordt gemaakt.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie