Zo ben jij met kerst de slimste aan tafel

Wil jij met kerst de hele familie omverblazen met je slimme geopolitieke analyses? Of simpelweg wat gespreksonderwerpen in je achterzak hebben zitten voor wanneer je na een kerstavond, 1e én 2e kerstdag met de familie toch echt wel uitgekletst bent? In dit artikel ligt Brusselse Nieuwe een tipje van de sluier van onze favoriete podcast en geven je de beste tips van de redactie.

3 min. leestijd
Bron foto: iStock.

Kom gewapend met de vlijmscherpe analyses van economieverslaggevers Marike Stellinga en Maarten Schinkel van de NRC. Voor hun podcast ‘Zo simpel is het niet’ nemen zij in deze aflevering Europa eens goed onder de loep. De Amerikaanse verkiezingen hebben we gehad en het nieuwe dagelijks bestuur van Europa, de Europese Commissie, is geïnstalleerd: is het nu de beurt aan Europa? Niet Amerika, maar: ‘Make Europe Great Again’?

Er gaat heel veel mis

Met kippen en ‘het ei’, bloemetjes en zeldzame orchideeën nemen ze je mee langs de belangrijkste conclusies uit het Draghi-rapport. De laatste analyse over de staat van Europa. Op innovatiegebied lopen we achter op Amerika, China heeft ons rechts ingehaald als het gaat om duurzame technologie. En we zijn kwetsbaar, want Europa heeft zelf helemaal geen belangrijke materialen in de grond zitten.

De Europese innovatiekracht lijkt weg te vallen bij die van de rest van de wereld. In Amerika durven banken en overheid veel meer risico te nemen. Ze investeren in spannende projecten, waarvan ze weten dat negen van de tien het niet zullen halen. Maar die ene die het wel redt, maakt die verliezen gelijk weer goed. Ondertussen is China massaal de technologie van de toekomst gaan produceren, waar wij nu afhankelijk van worden. En ‘afhankelijk’ verandert steeds meer in ‘kwetsbaar’. In Europa storten we met 27 kleine marktjes in een ‘innovatiegat’.

Is er nog iets goeds over Europa te zeggen?

Net wanneer je somber wil doorspoelen naar een vrolijker podcast komt er een twist. Tegenover al die achterstand staat één ding overeind: in Europa vinden we sociale zekerheid belangrijk. De hoge regeldruk voor bedrijven, waar je misschien wel eens van hebt gehoord, is voor ondernemers soms ingewikkeld. Maar het betekent ook dat je als werknemer beschermd bent. Je staat hier niet zomaar op straat.

Nu Europa op het wereldtoneel te maken heeft met sterke tegenstanders, zijn er twee keuzes: we kunnen antwoorden door dicht bij onszelf te blijven en te doen wat we het beste kunnen, óf we kunnen op onze tegenstander gaan lijken. Een ongereguleerde samenleving waar mensen heel makkelijk kunnen worden ontslagen bijvoorbeeld, en waar dingen als voedselveiligheid minder nauw genomen worden. Dat alles lijkt simpelweg niet te passen bij de aard van het Europese beestje.

Wat nu?

Europa moet dus goed oppassen. Als we de verkeerde keuzes maken, hebben we misschien wel definitief de afslag gemist. Maar met de juiste investeringen in écht nieuwe innovatie zou Europa als koploper zelfs wereldwijde standaarden kunnen (blijven) afdwingen. Wil je er het fijne van weten? Hier vind je de hele podcastaflevering.

Ben je nog niet uitgeluisterd en wil je een lijstje goeie podcasts? In dit artikel hebben we onze redactiefavorieten voor jou op een rijtje gezet.