De Spaanse Nadia Calviño, voorzitter van de Europese Investeringsbank (EIB), maakte vorige week voor het eerst in haar nieuwe functie een bezoek aan Nederland. Ze staat sinds het begin van dit jaar aan het hoofd van de financiële tak van de Europese Unie. Om haar nieuwe functie kracht bij te zetten, maakt ze dit jaar een tour langs alle lidstaten van de Europese Unie. Tijdens haar bezoek aan Nederland ging Brusselse Nieuwe met haar in gesprek over haar prioriteiten voor de komende zes jaar.
Indrukwekkend
In slechts twee dagen sprak Calviño met enkele belangrijke Nederlandse spelers in de financiële wereld. Ze ging allereerst in gesprek met minister van Financiën Eelco Heinen (VVD). Hij is ten slotte één van de 27 eigenaren van de Europese bank, samen met zijn collegaministers van Financiën in de andere Europese lidstaten. Ook sprak ze met Ingrid Thijssen, de voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW. En ook Prins Constantijn werd getrakteerd op een bezoek van de Spaanse. De prins houdt zich namelijk veel bezig met technologische innovatie en start-ups in Nederland. Precies het thema waar ook de EIB het druk mee heeft.
Volgens Calviño is haar tijd in Nederland vruchtbaar geweest. Vooral het feit dat ze met minister Heinen heeft kunnen spreken, zo kort na zijn aantreden in deze functie, was voor haar een hoogtepunt. De gesprekken zelf hebben wat haar betreft bevestigd wat ze al dacht. “Namelijk, dat Nederland een innovatiekrachtpatser is. Het is indrukwekkend.” Nu wil de EIB alleen nog op zoek naar manieren om deze innovatie op te schalen. En wel in heel Europa.
Nieuwe koers
Waar de Europese bank vooral bekend staat als ‘klimaatbank’, met een focus op investeringen in projecten die bijdragen aan een eerlijke klimaattransitie, lijkt Calviño genoodzaakt het roer wat bij te sturen. Met de geopolitieke situatie in Europa en daarbuiten staat de defensie-industrie hoger op de agenda, iets wat volgens Calviño “helaas” noodzakelijk is. “Sinds ik deze baan aannam, realiseerden we ons al snel dat we onze steun aan de Europese veiligheids- en defensie-industrie moesten opvoeren”, aldus Calviño.
Om hier handen en voeten aan te geven heeft de EIB enkele van haar regels aangepast. Het moet nu bijvoorbeeld makkelijker zijn voor mkb’s in de veiligheidsindustrie om gebruik te maken van EIB-financiering. Ook heeft de bank in mei van dit jaar een veiligheids- en defensiekantoor opgetuigd, dat de beschikbare financiering voor deze sector toegankelijker moet maken. Calviño is trots op de inzet van de EIB. “We hebben in slechts enkele maanden een goede basis gelegd om de strategische en defensie-industrie van Europa op te schalen.”
Kapitaalmarktunie
Dan over naar een van de nieuwe buzzwoorden in Brussel, de ‘kapitaalmarktunie’. “Europa heeft briljante ideeën en vernieuwers,” steekt Calviño van wal. En dat is leuk en aardig, maar Europese kapitaalmarkten – de plek waar bedrijven geld kunnen lenen om in hun opschaling te investeren, zijn te gefragmenteerd. “Eigenlijk zijn het 27 kleine kapitaalmarkten, in plaats van één Europese, zoals de VS dat is.” Dat betekent dat het voor een Nederlands bedrijf lastig is om bijvoorbeeld in Polen een investering te vergaren. Bovendien bestaan er grote verschillen tussen de investeringsklimaten van de verschillende landen, wat niet goed is voor de economie van Europa.
De EIB wil dit probleem, gesteund door de ministers in de lidstaten, aanpakken door de gaten in het systeem op te vullen. Door Europese bedrijven te ondersteunen, van het idee tot de opschaling en marktdeelname, moeten deze bedrijven “kampioenen kunnen worden die in Europa zijn gevestigd”. Technologieën en bedrijven moeten zo succesvol kunnen worden in Europa en zelfs wereldwijde koplopers kunnen zijn. De recente investering van de EIB in de Nederlandse start-up LUMICKS is hier, volgens Calviño, een heel mooi voorbeeld van.