Kabinet wil regeldruk voor ondernemers verminderen

Nederlandse ondernemers zijn de regeldruk beu. Op de OndernemersTop in Eindhoven presenteerde minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts (PVV) zijn plan om die druk te verminderen. Dat moet gebeuren door regels te versimpelen en nieuwe technieken in te zetten. Ook wil het kabinet zich in Brussel harder inzetten tegen onnodige regels.

3 min. leestijd
Bron foto: iStock.

Ondernemers zijn te veel tijd en energie kwijt aan het voldoen aan allerlei regels. En dat zit succesvol ondernemen in de weg. Om niet over, maar met ondernemers te praten was minister Dirk Beljaarts (PVV) van Economische Zaken maandag op de eerste editie van de Ondernemerstop in Eindhoven.

Met zijn nieuwe aanpak ‘Minder Druk Met Regels’ moeten ondernemers “over een paar jaar” minder tijd kwijt zijn “aan het invullen van lijstjes”, vertelt minister Beljaarts de 230 ondernemers aanwezig in Eindhoven. Dat wil hij op verschillende manieren voor elkaar krijgen.

Minder werk, meer duidelijkheid

Allereerst zijn er manieren om bestaande regels te versimpelen. Sinds juli van dit jaar bijvoorbeeld, moeten bedrijven met 100 werknemers of meer de CO2-uitstoot van al hun zakelijk en woonwerkverkeer rapporteren. Die regel overlapt met enkele EU-regels, zoals de richtlijn voor rapportage over duurzaamheid van bedrijven (CSRD). Dat levert bedrijven dubbel werk op. Die regels zouden moeten worden samengevoegd.

Daarnaast wil de overheid gebruikmaken van ontwikkelingen in AI-technologie om bedrijven te helpen. Zo is er een interactieve online omgeving in de maak waar ondernemers antwoorden kunnen krijgen op hun vragen over wet- en regelgeving. En aan de maak-kant van beleid moet ook beter worden opgelet: een ‘Beleidskompas’ is een hulpmiddel van de Rijksoverheid voor het ontwikkelen van beleid. Het biedt ambtenaren een gestructureerde aanpak in vijf stappen, waarbij ze belanghebbenden betrekken en praktische tips krijgen. Het kompas moet ambtenaren helpen kwaliteitsvolle en minder ingewikkelde regels te maken. Een MKB-toets geeft bovendien inspraak aan ondernemers. Ze kunnen in een vroeg stadium meedenken en beoordelen of nieuwe wetten en regels werkbaar zijn en geen nieuwe problemen veroorzaken.

Aan de slag in Brussel

Daarnaast kijkt de minister ook naar Brussel. “Feit is dat het overgrote deel van onze regels afkomstig is van de EU”, valt er in de aanpak te lezen. En dus wil het kabinet ook daar “onnodige regelgeving” bestrijden. Terecht constateren ze daarin niet de enige te zijn. 

Al decennia lang probeert men de regeldruk te verminderen. Ook voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans werd ooit naar Brussel gestuurd met die taak. Ook Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft meermaals beloofd de regeldruk vanuit de EU met 25 procent te verminderen. Heel succesvol is ze daar alleen nog niet in geweest, bleek uit een onderzoek van Follow the Money.

Waarom wil het maar niet?

De wil is er dus, maar toch is het de EU nog altijd niet gelukt. Volgens een onderzoek van wetenschapper Ritsart Plantenga van de Universiteit Leiden komt dat deels omdat mensen op twee verschillende manieren om kunnen gaan met regels: vooral uitgaand van ervaring of van logica.

Bij het tegengaan van regeldruk moeten beleidsmakers volgens hem meer oog hebben voor deze verschillende omgangsvormen. Iemand die meer reageert vanuit de herinnering aan negatieve ervaringen bijvoorbeeld, kan blijven klagen over regeldruk, ook al heb je die technisch gezien verminderd.