Nederland zoekt toenadering tot medicijnproducent India

Terwijl het tekort aan medicijnen toeneemt, lopen de Europese plannen om dit op te lossen uiteen. Volgens Nederland zijn productielanden als India de oplossing. Volgens België moet vooral de eigen industrie gestimuleerd worden.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nederland wil nauwer samenwerken met India om de beschikbaarheid van medicijnen op peil te houden. Dat blijkt uit een brief van voormalig minister van Gezondheid Ernst Kuipers aan de Tweede Kamer. Hij stelt dat Europa op korte termijn niet zelfvoorzienend gaat zijn en Nederland India nodig heeft. In Brussel wordt opgeroepen juist minder afhankelijk te worden van landen als India en China.

Lege apotheken

De Europese Unie kampt met een tekort aan medicijnen. In Nederland neemt het medicijntekort al jaren toe en in 2022 waren zo’n 1500 medicijnen niet beschikbaar. In België zijn er ook tekorten. Voor zo’n 300 verschillende medicijnen heerst er schaarste terwijl ongeveer 250 medicijnen compleet uitverkocht zijn. In Frankrijk is de schaarste het grootst. Bijna 4.000 producten als belangrijke antibiotica zijn daar uitverkocht.

Niet zelfvoorzienend

Kuipers ziet een oplossing in samenwerking met India. Het land is een grote producent van medicijnen en daar zijn Nederland en Europa afhankelijk van, betoogt Kuipers. Volgens de oud-gezondheidsminister moeten meer bedrijven in India medicijnen gaan produceren. Daarvoor heeft hij al gesproken met medicijn-agentschappen in India, maar ook met het Europese medicijnwaakhond (EMA).

Regels van India en de EU stroomlijnen over het testen en toelaten van medicijnen kan ervoor zorgen dat medicijnen sneller in Nederland beschikbaar worden. Zo hoeven medicijnen bijvoorbeeld maar één keer gecontroleerd te worden of is de juiste informatie voor een snelle procedure direct beschikbaar.

Opvallend

Opvallend is dat de plannen van Kuipers niet aansluiten bij de visie van de EU. De Europese Commissie en het Belgische voorzitterschap willen immers de afhankelijkheid van grote landen als de VS, India en China juist verkleinen.

Kuipers is zich daar bewust van, maar slaat de plannen van de Commissie, om minder afhankelijk te worden van grote spelers, in de wind. “Belangrijke discussies over Europese autonomie ten spijt, is Europa op dit moment niet zelfvoorzienend en we zullen dit op korte termijn ook niet worden. Internationale samenwerking met deze landen is daarom van groot belang”, aldus Kuipers.

Zelf produceren

België denkt er anders over. Het land is sinds dit jaar EU-voorzitter en kan dus tot op zekere hoogte de agenda bepalen. En in tegenstelling tot Nederland zet het Belgische voorzitterschap hard in op de productie van medicijnen op het eigen continent. Er komt een Europese alliantie van landen en farmaceutische bedrijven die een tiental medicijnen zelf gaan produceren. Het gaat om antibiotica, bloedverdunners, insuline, morfine maar ook vaccins.

De enige Europese fabriek die nog antibiotica produceert in Oostenrijk kreeg na lang aandringen nog 50 miljoen euro overheidssteun. De Europese Commissie wilde die steun in eerste instantie niet toestaan, maar deed dat toch na aandringen van de EU-lidstaten.

Experts, professionals en spelers in de medicijnindustrie kunnen zich tot midden februari melden als ze deel uit willen maken van de Europese alliantie voor medicijnen. Rond de lente zouden de eerste gesprekken plaats moeten vinden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie