Vluchten in het Europese luchtruim worden groener

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het mozaïek aan luchtvaartregels wordt aangepakt. Het Europees Parlement en de lidstaten zijn het eens over nieuwe regels voor het Europese luchtruim.

Al tien jaar wil de Europese Commissie de regels over het luchtruim aanpassen, maar het Verenigd Koninkrijk en Spanje lagen dwars. Ze waren het niet eens over de status van Gibraltar, een Brits gebied op het Spaanse schiereiland. Nu het Verenigd Koninkrijk weg is uit de EU, is de weg vrij voor hervormingen.

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief Mobiliteit

Een van de belangrijkste onderdelen is dat vliegtuigmaatschappijen aan strengere milieu-eisen moeten voldoen. Zo moeten ze extra belasting betalen als vliegtuigen onnodige omwegen maken of niet-duurzame motoren gebruiken. Om de drie jaar wordt dat gecheckt.

De centrale coördinator van luchtverkeer in Europa (Eurocontrol) krijgt meer macht. Zo wordt de samenwerking met lidstaten versterkt en krijgt Eurocontrol meer controle over het luchtruim in plaats van de lidstaten, zoals het bepalen van vluchtroutes en de hoeveelheid vliegtuigen die mogen vliegen.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces lees je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie