Macron wil milieupauze inlasten om grootmachten China en VS bij te houden

Gisteren riep de Franse president Emmanuel Macron op tot het tijdelijk schrappen van milieuplannen. Deze plannen zouden er volgens hem namelijk toe kunnen leiden dat de industrie naar China en de Verenigde Staten verhuist.

3 min. leestijd
Emmanuel Macron, le 11 mai 2023, à Paris ( POOL / YOAN VALAT @REUTERS )
(Bron foto: Yoan VALAT / POOL / AFP)

Tijdens een toespraak over het ‘herindustrialiseren’ van Frankrijk stelde hij voor een “Europese regelgevingspauze in te lassen”. Macron broedt al langer op een plan om Frankrijk weer een industriële grootmacht te maken. Wat hem betreft zitten strengere milieuregels daarbij in de weg.

Volgens hem loopt Europa al “te ver voor op grootmachten als de Verenigde Staten en China”. “Als we de regels nog strenger maken, lopen we het risico industriële projecten niet meer te kunnen betalen”, voegde hij vervolgens toe.

Bang voor Biden

Macron vreest een concurrentiestrijd met de Verenigde Staten, die steeds harder proberen hun industrie te beschermen en te vergroenen. Nu ook China en India steeds serieuzere machten worden, wil Macron voorkomen dat de Europese industrie hieraan ten onder gaat.

“Nu moeten we ervoor gaan. We mogen de regels niet opnieuw veranderen, want dan raken we alle spelers kwijt,” betoogde hij. Zijn industrieminister Roland Lescure ging zelfs nog wat verder. Hij betoogde live op televisie dat Frankrijk om een milieupauze van vijf jaar gaat vragen in Brussel. “Fabrikanten moeten weten hoe hun toekomst er over 5 tot 10 jaar uitziet.”

Industrieminister Roland Lescure roept op tot “5 jaar pauze op milieuregels”.

Verbaasde parlementariërs

In Frankrijk komen de opmerkingen op een gevoelig moment. De Franse Raad van State had namelijk de dag ervoor nog geëist dat Parijs juist meer gaat doen om de uitstoot van broeikasgassen naar beneden te brengen.

De reacties waren dan ook niet mals. Van links tot rechts was er kritiek, zowel in Frankrijk als in het Europees Parlement. Europarlementariër Marie Toussaint van de Groenen noemde Macrons opmerkingen “historische onzin”. Frankrijk wordt momenteel geteisterd door ongekende droogte.

Woordvoerder milieu in het Europees Parlement, Pascal Canfin, stelde dat Macron een “ongelukkige uitspraak had gedaan die niet overeenkomt met de Franse inzet”. In het Europees Parlement zijn vrijwel alleen de christendemocraten (EVP) tegen strengere milieuregels.

Rutte en Macron

Frankrijk is één van de invloedrijkste landen in de Europese Unie. Dat Macron nu nee zegt tegen de milieuplannen, is dan ook geen goed nieuws voor de Commissie. Die wil het liefst zo snel mogelijk de overgaan op de uitvoering van bijvoorbeeld de natuurherstelwet.

Voor Nederland ligt dat anders. Het kabinet mokt al tijden over de strenge houding van Brussel op het gebied van stikstof en de waterkwaliteit (die rap achteruit gaat). Een grote bondgenoot als Frankrijk zal Rutte, die overigens goed bevriend is met Macron, vast en zeker uitkomen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie