Kaag geen vakantie, wel naar Brussel

Sigrid Kaag is aanwezig bij de Eurogroep in Brussel, de vergadering van EU-ministers van Financiën van landen die met de euro betalen. De ministers buigen het hoofd over de hoge inflatie. Blijven compenseren, is volgens minister Kaag geen optie meer.

2 min. leestijd
1 euro coins lie on the background of European denominations of various denominations

Terwijl de Tweede Kamer het reces heeft ingezet, moet minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) met haar Europese collega’s naar de onderhandelingstafel in Brussel. Op de agenda? De beleidsuitdagingen in de eurozone, zoals de hoge inflatie. Daarnaast wordt er tijdens de vergadering ook gesproken over het idee van een ‘digitale euro’. Dit is een digitale munt die door de nationale banken, alsook door de Europese Centrale Bank, wordt uitgegeven. Dit zou cash betalen niet vervangen, maar geeft burgers en bedrijven wel een extra manier van betalen.

“Kunnen niet blijven compenseren”

Voorafgaand aan de bijeenkomst, gaat de aandacht van minister Kaag vooral uit naar het compenseren van de hoge inflatie, of beter: het doen dalen daarvan. Door de hoge inflatie en stijgende energieprijzen is het voor veel Europeanen moeilijk om het hoofd boven water te houden. Toch is minister Kaag ervan overtuigd dat de compensatiepakketten om het financiële leed te verzachten niet wenselijk zijn: “We kunnen niet blijven terugbetalen.”

“We zijn bezorgd en het is goed dat we, de ministers van Financiën, elkaar weer zien. Het is belangrijk om te kijken wat goed is voor burgers en bedrijven, maar we moeten ook realiseren dat we de hoge inflatie niet alsmaar kunnen compenseren. Voor de meeste landen, waaronder Nederland, is het bijvoorbeeld moeilijk gebleken om gericht de koopkracht te ondersteunen.” De minister stelt dan ook dat we moeten accepteren “dat we samen een stukje armer gaan worden”.

Herhaling van de eurocrisis nabij?

Een journalist merkt op: “Vreest u voor een herhaling van de eurocrisis uit 2009, toen vooral de zuidelijke EU-lidstaten van de eurozone niet langer de eigen staatsschulden kon ophoesten?” Waarop Minister Kaag antwoordt dat juist het spreken over dergelijke scenario’s gevaarlijk is.

“De vergelijking (met 2009) gaat niet op, de oorzaken en achtergronden zijn anders. Het gaat niet om onvermijdelijkheden, we moeten uitgaan van ons gezond verstand.” Dat gezond verstand betekent volgens de minister: in 2023 op Europees niveau ruimte vinden voor investeringen en hervormingen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie