Facebook wacht niet op beleidsmakers

3 min. leestijd
Industry 4.0: Modern Professional Architect Wearing Virtual Reality Headset Uses Gestures to Design, Manipulate Buildings for 3D City. Mixed Augmented Reality Software. VFX Graphics Effect

In Brussel zijn ze het er nog steeds niet over eens hoe de problemen rond de privacy van gebruikers op het internet opgelost moeten worden. En dan gaat het met name over de grote tech-bedrijven als Facebook en Google.
Intussen kondigt Facebook al de volgende stap van het internettijdperk aan. Ze starten met het ontwikkelen van een metaversie.
Een meta wat? En moeten we daar blij mee zijn?

Tussen grote techbedrijven is er een strijd gaande wie zo’n eerste metaversie bouwt.
Het is lastig om te beschrijven hoe die eruit zal zien voordat die bestaat. Het gaat erom dat Facebook een virtuele wereld wil scheppen waarin gebruikers online kunnen rondlopen. In deze omgeving kun je samenkomen om bijvoorbeeld te vergaderen of te gamen. Om dat kunststukje te realiseren zal Facebook 50 miljoen dollar investeren en 10.000 mensen aannemen.
Afgelopen week kondigde Facebook in een persbericht aan dat ze kiezen voor Europa om hun nieuwe versie van het internet te ontwikkelen.

Grote zorgen

“Met grote zorgen kijk ik naar dit soort ontwikkelingen”, zegt Paul Tang (PvdA). Hij maakt zich hard om de macht van tech-bedrijven als Facebook in te perken. “Ik vertrouw Mark Zuckerberg niet op zijn blauwe ogen dat dit goed gaat.” Hij verwijst naar de onlangs uitgelekte Facebook Files waaruit blijkt dat het bedrijf de privacy schendt, aanjager is van polarisatie in de samenleving en gevaarlijk is voor het zelfbeeld van kinderen. 

Ook Europarlementariër Liesje Schreinemacher (VVD), die zich bezig houdt met internationale handel en interne markt, vindt dit een ontwikkeling die je nauwlettend in de gaten moet houden. “Het maakt mij niet extra bezorgd, maar deze ontwikkeling is wel iets wat we moeten volgen om te zien waar het heen gaat.”

Innovatie wacht niet

De Digital Service Act en de Digital Markets Act, de wetten die strengere regels opleggen aan tech-bedrijven, moeten er daarom zo snel mogelijk komen, vinden ze allebei. “Bedrijven als Facebook hebben we veel te lang zichzelf laten reguleren en daardoor zijn problemen ontstaan”, zegt Schreinemacher.
De eerste knopen over de wet zouden in november worden doorgehakt. Maar door onenigheid tussen de partijen laten concrete stappen nog op zich wachten. In de tussentijd gaat Facebook driftig verder met het ontwikkelen van de innovatieve metaversie. 

En daar zit is precies het probleem met wetgeving voor technologie op dit moment, vindt Schreinemacher. “Je moet zorgen dat de wetten voor technologische bedrijven op tijd geëvalueerd en herzien worden, want ontwikkelingen zoals de metaversie wachten niet.” 

EU-wetgeving over metaversie

Concrete regels bedenken is lastig volgens Schreinemacher. “Je weet nog niet hoe dit platform gebruikt of misbruikt gaat worden.” Drie punten zijn volgens haar essentieel: “Wat offline een misdrijf is, moet dat online ook zijn. Dat is helder als het gaat om wapenhandel, maar is lastiger als het gaat over online stalking of haatzaaien.”
Daarnaast moet het platform er voor kinderen heel anders uitzien, vindt ze. Gerichte advertenties voor kinderen zijn daarbij uit den boze.
Tot slot moeten volwassenen ook de mogelijkheid hebben om gerichte advertenties uit te schakelen.

De metaversie van Facebook zal een vorm van kunstmatige intelligentie zijn. Ook op dat vlak werkt de EU momenteel aan wetgeving. Dit gaat heel belangrijk zijn als Facebook z’n plannen verwezenlijkt, zegt Paul Tang. “Het belangrijkste is dat alle risicovolle toepassingen veilig moeten worden gemaakt. Ze moeten openstaan voor externe menselijke controle en volledige transparantie bieden.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie