De acht invloedrijkste Nederlanders in het Europees Parlement

2 min. leestijd

Acht Nederlandse Europarlementariërs zitten in de top 100 van meest invloedrijke Europarlementariërs van onderzoeksplatform EU Matrix. De onderzoekers hebben gekeken naar welke posities de Europarlementariërs in het Europees Parlement hebben, hoe actief ze zijn, hoe vaak ze aanwezig waren en hoe groot hun netwerk is.

Let op! De top 100 is best speciaal. In totaal zitten er 705 Europarlementariërs in het Europees Parlement. Daarvan zijn er 29 voor Nederland.


Bas Eickhout

Eén iemand heeft het zelfs weten te schoppen tot de top tien. Bas Eickhout (GroenLinks) staat op nummer 10. Eickhout houdt zich bezig met klimaat, gezondheid en voedselveiligheid en staat bekend als klimaatonderhandelaar in het Europees Parlement.


Esther de Lange

Hij wordt gevolgd door Esther de Lange (CDA) op plek 35. Ook zij is een van de klimaatonderhandelaars en is tegelijkertijd vicevoorzitter van de christendemocratische fractie (EVP) in het Europees Parlement.


Sophie in ‘t Veld

Sophie in ‘t Veld (D66) zit haar op de hielen. Zij komt op de 39e plaats. In ‘t Veld doet veel stof opwaaien met haar onderzoek naar het illegaal gebruik van spionagesoftware door Europese regeringen. Daarnaast werd ze in 2022 privacyicoon van het jaar.


Jeroen Lenaers

Jeroen Lenaers (CDA) is coördinator van de groep die met In ‘t Veld onderzoek doet naar spionagesoftware. Ook hij zit in de top 100 en staat op nummer 41.


Agnes Jongerius

We moeten een kleine sprong maken om bij de volgende komen. Agnes Jongerius (PvdA) staat op plek 70. Zij kwam deze week nog op voor stagiaires die geen vergoeding krijgen.


Anja Hazekamp

Op plek 77 staat Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren). Ze verdiept zich in de dossiers over landbouw en klimaat. Daarnaast zet ze zich in voor het welzijn van dieren.


Paul Tang

Paul Tang (PvdA), de zelfbenoemde Europese belastinginspecteur staat op plek 82. Hij buigt zich over financiële zaken en onderhandelde bijvoorbeeld over groene obligaties.


Mohammed Chahim

De laatste Nederlander in de top 100 is Mohammed Chahim (PvdA). De klimaatman die zich bezighield met belasting op koolstofuitstoot staat op plek 85.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie