Sophie In ‘t Veld (D66) is privacy-icoon van het jaar

In ‘t Veld zet zich in haar werk als Europarlementariër stevig in voor Europese privacyrechten. Dat werd beloond met een prijs van W@Privacy, een platform voor vrouwelijke privacyprofessionals.

2 min. leestijd

W@Privacy brengt privacy-experts en -liefhebbers samen om zich te buigen over vraagstukken omtrent privacy. Vrouwelijke professionals op het gebied van gegevensbescherming kunnen deelnemen aan evenementen om kennis met elkaar te delen en zich open te stellen voor nieuwe perspectieven. 

Vanwege haar werk in het Europees Parlement, zet de organisatie Europarlementariër Sophie In ‘t Veld (D66) dit jaar in de schijnwerpers: ze is door W@Privacy benoemd tot privacy-icoon van het jaar 2022. Volgens een woordvoerder van de Europarlementariër kwam de prijs als een aangename verrassing. Desalniettemin heeft In ‘t Veld zich over de jaren heen in Brussel daadwerkelijk hard gemaakt voor gegevensbescherming in Europese wetgeving. 

Gegevensbescherming

Privacy, ofwel het afschermen van persoonlijke informatie en data, wordt zowel op nationaal als op Europees niveau beschermd door wetgeving. In het EU-Handvest van de grondrechten staat zelfs dat EU-burgers recht hebben op bescherming van hun persoonsgegevens. Europarlementariër Sophie In ‘t Veld, delegatieleider van D66 in het Europees Parlement, draagt dat recht dan ook hoog in het vaandel.

In ‘t Veld werkte en werkt nog altijd mee aan diverse Europese wetten die het recht op privacy in de EU beter moeten beschermen. De belangrijkste daarvan is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De AVG bevat gedetailleerde voorschriften voor bedrijven en organisaties over het verzamelen, opslaan en beheren van persoonsgegevens. Die regels gelden voor alle bedrijven en organisaties die persoonsgegevens van personen in de EU verwerken, ongeacht of die bedrijven nu in de EU gevestigd zijn, of daarbuiten.

De laatste maanden heeft de Europarlementariër het druk met haar werk rondom het Pegasus-schandaal, waarbij na veel onderzoeken steeds duidelijker begint te worden dat verschillende EU-overheden software gebruiken om hun burgers af te luisteren. Voor haar bijdrage aan onder meer EU-wetsvoorstellen zoals de AVG en het Pegasus-onderzoek ontving In ‘t Veld een prijs, samen met een schilderij gemaakt door Oekraïense vluchtelingen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie