Lenaers (CDA) ontvangt waarschuwingsbrief van spionagesoftwarebedrijf

Ondanks het feit dat het bedrijf zich lang stilhield, laat het nu toch van zich horen. In een brief worden Europarlementariërs gewaarschuwd dat de wettelijkheid van hun acties en uitspraken onderzocht worden.

2 min. leestijd

Jeroen Lenaers (CDA), voorzitter van tijdelijke onderzoekscommissie Pegasus, die in het Europees Parlement onderzoek doet naar het gebruik van spionagesoftware in en rond de EU, heeft een brief gekregen van de advocaat van een van de onderzochte bedrijven.

Een Griekse tak van het techbedrijf, Intellexa, zit achter de verkoop van spionagesoftware en zou haar software inmiddels verkocht hebben in Bangladesh, Sudan, Madagascar. Dat bevestigt ook de Griekse regering.

Waarschuwing

In de brief stelt de advocaat dat er wordt gekeken naar de wettelijkheid van de handelingen van de commissie. Die publiceerde onlangs een rapport over het bedrijf en stuurde een brief waarin meerdere vragen gesteld werden over de handelsrelaties van het bedrijf. Daar kwam tot nu toe nog geen antwoord op.

“Het bedrijf bekijkt op dit moment op welke manier het moet handelen om de beweringen en acties van de commissie aan te pakken”, is te lezen in de brief.

Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (D66) lijkt het wel fijn te vinden dat ze eindelijk iets van het bedrijf horen. “Ik kijk uit naar de uitwisseling met Intellexa. Misschien krijgen we antwoord op onze brieven van afgelopen zomer. Er zijn nog veel meer vragen te stellen sindsdien”, zegt ze op Twitter.

Busje

Aan het hoofd van het bedrijf staat de Israëlische oud-inlichtingenofficier Tal Dilian. Het bedrijf kwam onlangs nog in opspraak toen hij in een interview met Forbes sprak over een busje dat uitgerust was met zo’n 8,4 miljoen euro aan apparatuur. Allemaal zodat iedere telefoon binnen een straal van 500 meter gehackt kon worden. Het busje werd door de Griekse autoriteiten in beslag genomen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie