Bas Eickhout: “Beeld van keiharde regels voor de landbouw is onzin”

“Het beeld dat we zo keihard zouden zijn voor de landbouwsector is echt onzin”, zei Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) in de podcast van Brusselse Nieuwe.

3 min. leestijd
(Foto: Bas Eikhout, Bert van Slooten en Jasper Roorda)

Brusselse Nieuwe spreekt in de podcast ‘Een kijkje in de klimaatkeuken’ met de Nederlandse klimaatonderhandelaars over wat er komt kijken bij het werk van de klimaatonderhandelaars. Bert van Slooten en Jasper Roorda bespraken met Bas hoe hij als vicevoorzitter van de Europese Groenen “het groene standpunt” probeert te bewaken in Brussel en welke klimaatuitdagingen ons nog te wachten staan.

Als we de klimaatdoelen van 2050 willen behalen, zullen sectoren zo min mogelijk C02 moeten uitstoten, aldus Bas Eickhout. Aan politici de taak om daarover beleid te maken voor elke sector. Zij moeten dan ook tegen de lobby van elke sector ingaan, stelt Eickhout. “Elke sector zal tegen een politicus zeggen: ‘Ja, maar wij hebben meer tijd nodig om te verduurzamen. Begin maar vast met de andere sectoren.’ Dan krijg je dat men zegt: ’Shell hoeft nog niet of Tata Steel krijgt nog tijd’.”

Onzin

De landbouwsector zal er daarom ook aan moeten geloven, volgens de GroenLinks-politicus. “Wat je nu al ziet is dat veel landen denken dat ze tot 2030 de landbouwsector erbuiten gaan houden. Ze denken: we hebben het al zo moeilijk met die sector.” Maar volgens Eickhout is het beeld dat de politiek keihard is voor de landbouw onzin. “Ik zou graag aan de LTO’s (landbouworganisaties) van deze wereld vragen: noem mij eens de wetten waar jullie last van hebben. Het antwoord is dan dat ze heel vaak te maken krijgen met bureaucratie om subsidies te krijgen.”

“En de Europese regels voor schoon water?”, vraagt journalist Bert van Slooten? Met de regels voor schoon water krijgen de boeren te maken bij het bemesten van hun akkers. Die regels gaan pas echt tellen vanaf 2027, is de reactie van de GroenLinks politicus. “Nederland heeft qua uitvoering bar weinig gedaan.” En de stikstofregels voor natuurgebieden, Natura 2000, daar hebben de boeren toch wel mee te maken? Bas vindt dat de boeren in de praktijk ook hiervan nog weinig merken. “Het is nu door de uitspraak van de rechter die het stikstofbeleid afkeurde, dat Nederland iets gaat doen.”

Honderd rijden

Volgens Eickhout is er in het stikstofdebat weinig concreets gebeurd. “Het enige beleid dat keihard is veranderd, is dat wij nu honderd op de snelweg rijden. Bij de landbouwsector is vrijwillige uitkoop afgesproken. We komen er nu achter dat dat niet aan het werken is.”

Wel geeft hij aan dat het voor de landbouwsector waarschijnlijk niet mogelijk is om geen CO2 uit te stoten. “Er zullen altijd sectoren blijven die wat zullen uitstoten, zoals de landbouw, want landgebruik en koeien stoten nu eenmaal uit.” 

Op de hoogte blijven van al het Europese energie en klimaatnieuws? Lees elke week de nieuwsbrief Klimaat & Energie. We praten je bij over nieuwe klimaatplannen in Brussel en de impact op Nederland. Abonneren kan in één muisklik.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie