Jongerius (PvdA): ‘Onbetaalde stages zijn een vorm van uitbuiting’

Het rapport van Agnes Jongerius waarin ze pleit voor een verbod op onbetaalde stages in de hele Europese Unie is aangenomen.

2 min. leestijd
(Bron: European Parliament)

Stages moeten betaald worden. Gratis kan niet, elke stagiaire moet niet worden afgescheept met een boekenbon, maar gewoon geld krijgen voor het werk dat ze doen. Een deel van het het Europees Parlement schaart zich achter de gedachte die door Agnes Jongerius is opgeschreven. Maar het hele Europees Parlement moet er nog over stemmen.

De verschillen in beloning tussen mensen die stage lopen zijn enorm. Er zijn bedrijven die wel een stagevergoeding geven, waarbij de beloning verschilt, maar veel bedrijven willen dat stagiaires het voor een appel en een ei doen. “Betaalde stages zorgen ervoor dat iedereen in de EU gelijke kansen heeft om op die manier kennis met de beroepspraktijk te maken. Een stage is geen privilege”, aldus Jongerius. Sommige studenten kunnen op deze manier namelijk niet voltijds stage lopen omdat ze daarnaast dan niet meer kunnen werken.

De Europarlementariër pleit voor een eerlijke stagevergoeding voor alle studenten. Ook Kim van Sparrentak (Groen Links) wil een verbod op onbetaalde stages. “Jongeren hebben de afgelopen twee jaar tijdens de coronacrisis hun leven op pauze moeten zetten, we moeten nu ervoor zorgen dat we hen voldoende zekerheid geven om hun leven op te bouwen”, aldus van Sparrentak.

Onbetaald

Door stagiaires niet te betalen wordt ook de ongelijkheid vergroot tussen studenten die wel geld hebben en studenten die dat niet hebben, vindt Jongerius. “Bovendien doen stagiairs vaak hetzelfde werk als iemand die werknemer is en wel normaal betaald wordt. Van het argumenten dat studenten zo toch ervaring op kunnen doen, wordt Jongerius een beetje misselijk. “Ervaringen betalen de huur niet”, aldus de Europarlementariër.

.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie