Waar is Frans?

Klimaatcommissaris Frans Timmermans was deze week in Finland.

3 min. leestijd
Aerial view of fast blue river in beautiful green spring forest in Finland.

Eurocommissaris Frans Timmermans bezocht donderdag en vrijdag Finland. Een bezoek dat – uiteraard – in het teken stond van de Green Deal. Timmermans sprak met de commissie Europese Zaken van het Finse parlement, met wetenschappers van het Finse panel voor klimaatverandering en met de Finse minister voor Milieu en Klimaatzaken Maria Ohisalo. Ook bezocht Timmermans een bos, samen met de minister voor Landbouw en Bosbouw, vertegenwoordigers uit de bosbouwindustrie en een aantal niet-gouvernementele organisaties (ngo’s).

Dat is tweede bosbezoek van Timmermans in een korte tijd. Hij was onlangs in Estland, waar hij ook een bos bezocht. In beide landen is dit een klimaatonderwerp dat leeft. In Scandinavische landen is de discussie al een tijd aan de gang: in hoeverre mag de Europese Unie bosbeleid dicteren? Kort door de bocht: de betreffende landen, waaronder Finland, vinden dat Europa er helemaal niets over te zeggen heeft. De Europese Commissie denkt daar met haar EU-Bossenstrategie anders over. Daarin staat onder andere dat er tot 2050 drie miljard extra bomen geplant moeten worden, naast concrete Europese kaders voor biodiversiteit.

Daarnaast nam Timmermans deel aan de Eurocities 2022 Conference in de Finse stad Espoo. De Eurocities 2022 Conference is een samenwerkingsverband van de 200 grootste steden van Europa, die overleggen over thema’s als klimaatverandering en sociale gelijkheid. Timmermans gaf een korte toespraak over leiderschap in de energietransitie en innovatieve steden die voorop lopen richting een klimaatneutrale toekomst. Daarnaast sprak hij met de Finse premier Sanna Marin. Tijdens het laatste deel van zijn bezoek discussieert hij met een groep studenten over klimaatkansen en mogelijkheden.

Congres PvdA

Dit weekend is Timmermans aanwezig bij het congres van de PvdA, waar wordt besproken of de Eerste Kamerfracties van de PvdA en GroenLinks moeten fuseren na de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar. Timmermans is fel voorstander van nauwere samenwerking of zelfs een fusie van zijn partij met GroenLinks. In een opiniestuk in de Volkskrant, dat hij samen met de lijsttrekker van de Amsterdamse PvdA Marjolein Moorman schreef, stelt Timmermans dat een doorbraak nodig is “om het land vooruit te helpen.”

Na het weekend meldt Timmermans zich als Eurocommissaris in Wenen om deel te nemen aan de Austrian World Summit, georganiseerd door The Schwarzenegger Climate Initiative, een initiatief van acteur en voormalig gouverneur van de Amerikaanse staat Californië, Arnold Schwarzenegger. Daar spreekt Timmermans over klimaatbeleid, hoe dat vroeger werd georganiseerd en hoe het in de toekomst moet.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie