Frans Timmermans wil lijsttrekker worden van PvdA/GroenLinks

2 min. leestijd
(Bron foto: EU multimedia)

Frans Timmermans, nu nog Eurocommissaris voor Klimaat in Brussel, stelt zich kandidaat als lijsttrekker voor de nieuwe PvdA/GroenLinks-combinatie. Na bijna tien jaar in het Berlaymontgebouw in Brussel besluit hij terug te gaan naar Den Haag.

Eerder gaf Timmermans nog aan niets te zien in de voortzetting van zijn politieke carrière in Nederland. Op dat besluit komt hij dus terug.

Samenwerking

De PvdA en GroenLinks besloten onlangs samen de Tweede Kamerverkiezingen in te gaan. Met een gezamenlijke lijst zouden de partijen kunnen wedijveren met de BoerBurgerBeweging en de VVD. Vooral met Frans Timmermans aan het roer, verwacht men dat PvdA/GroenLinks een succesvolle campagne zal voeren.

Timmermans heeft immers behoorlijk wat ervaring. Hij was ooit zelf Kamerlid, daarna staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en minister van Buitenlandse Zaken voor hij naar Brussel ging. Daar diende hij als Eurocommissaris onder Commissievoorzitter Juncker. Na een mislukte poging om zelf voorzitter van de Europese Commissie te worden in 2019, werd hij Eurocommissaris in de Commissie-Von der Leyen.

Green Deal

Sindsdien heeft hij zich beziggehouden met de Europese Green Deal. Een wettenpakket dat de EU tegen 2050 klimaatneutraal moet maken. Hij kreeg de afgelopen maanden veel commentaar over een onderdeel van die Green Deal. De natuurherstelwet zou volgens het CDA en JA21 dramatische gevolgen hebben voor Nederland.

Als Timmermans officieel voorgedragen wordt als lijsttrekker, verlaat hij de Europese Commissie midden augustus. Het is daarna aan het kabinet om te bepalen wie hem als Eurocommissaris voor het laatste jaar zal vervangen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie