Eurocommissaris Timmermans: ‘De planeet hoeft niet gered te worden, maar wij wel’

Het gaat niet om de planeet maar om de mensheid, vindt Timmermans. De planeet deed het goed zonder ons en zal dat ook blijven doen. De vraag is volgens hem of wij wel kunnen blijven bestaan.

2 min. leestijd

Het gaat niet om het redden van de planeet, maar om het in stand houden van de mensheid. Dat was de boodschap van Eurocommissaris voor Klimaat Frans Timmermans bij het Forum voor de Toekomst van Landbouw. Dat is een ontmoetingsplek in Brussel om over duurzaamheid en landbouw te praten.

Hij vindt dat we anders moeten gaan praten over het klimaat. “De planeet redden lijkt iets voor goeddoeners. De mensheid redden is onze verantwoordelijkheid”, zegt hij.

De opwarming van de aarde leidt tot een tekort van grondstoffen en zal, volgens Timmermans, hoe dan ook impact hebben op onze voedselvoorziening. “Of het nu transport is, energie, industrie of voedsel, iedere sector zal moeten veranderen”, aldus de Eurocommissaris. Hij is ervan overtuigd dat als we het goed plannen, we ermee om kunnen gaan.

Wat te doen?

Ten eerste moet de uitstoot van broeikasgassen tegengegaan worden. Vooral in de voedselproductie vindt Timmermans dat nodig. Hij denkt dat er kansen liggen. Zo kunnen boeren CO₂ gaan opslaan in de grond of in lang houdbare producten als hout. Daken van schuren kunnen gebruikt worden om zonne-energie op te wekken en boeren kunnen leveranciers worden van biomethaan. Dat is gas dat met hernieuwbare energie gemaakt kan worden uit organische stoffen.

De biodiversiteit loopt ook snel achteruit. “Een miljoen diersoorten loopt het risico uit te sterven”, zegt Timmermans. De huidige manier van voedsel produceren op land en op zee draagt daar volgens hem aan bij. Dat is ook waarom hij het gebruik van pesticiden met de helft wil reduceren.

Daarnaast wil hij dat mensen beter gaan eten. De huidige manier zorgt ervoor dat mensen sneller klachten krijgen en eerder doodgaan. “De Europese Commissie gaat je niet vertellen wat je moet eten. Dat is aan jou”, zegt Timmermans. Maar hij wil wel dat consumenten geïnformeerde beslissingen nemen over wat ze eten. Daarbij moet ook de hoeveelheid restvoedsel aangepakt worden. Volgens Timmermans stoot restvoedsel alleen ontzettend veel broeikasgassen uit.

Het kan anders

Timmermans is ervan overtuigd dat het anders kan. “Het enige dat ons tegenhoudt, is verwarring en angst om de toekomst tegemoet te gaan. Het is aan ons politici om te laten zien dat we het kunnen”, zegt hij.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie