‘Conservatieve groepen willen mensenrechten ondermijnen’

2 min. leestijd

Buitenlandse overheden, politici en religieuze conservatieven hebben het gemunt op de mensenrechten van Europese burgers. Vooral op die van transgenders, homoseksuelen en vrouwen. Dat concludeert het onderzoeksinstituut Justice for Prosperity. In het Europees Parlement presenteerden zij dinsdag een rapport waarin beschreven staat hoe allerlei groepen die traditionele familiewaarden willen beschermen, bijvoorbeeld het recht op abortus, anticonceptie en het homohuwelijk willen uithollen.

De conservatieven groepen stelden bijvoorbeeld een 144 pagina’s tellend document op waarin wordt uitgelegd hoe wetgeving teruggedraaid moet worden. Zo moeten volgens het document homohuwelijken geridiculiseerd worden. Ook moet de discussie over kinderen van homokoppels zo verdraaid worden dat mensen praten over ”het recht van kinderen op normale ouders” in plaats van het “recht op een kind” van homokoppels. Binnen de EU wordt in landen als Polen en Hongarije de discussie al zo gevoerd, maar ook buiten de EU en de VS is hetzelfde discours te horen.

In het Europees Parlement

Het document moet dienen als een soort handleiding voor conservatieve en rechtse politici in Europa. Volgens D66-Europarlementariër Samira Rafaela is de uitwerking van die handleiding al terug te zien in het Europees Parlement. “Ik merk dat in debat met bijvoorbeeld extreemrechtse collega’s. Die hebben het soms ook over de omvolkingstheorie. Ook houden ze er een narratief op na tegen abortus en tegen lhbti”, zegt ze.

Ze wil ervoor zorgen dat mensenrechten binnen de EU beschermd blijven en vindt dat de argumenten en plannen die beschreven worden in het document dan ook geen plek hebben in het hart van Europa.

Budget

Volgens Jelle Postma, directeur van Justice for Prosperity, zijn de plannen niet het enige gevaar. “De groepen die wij onderzoeken hebben een budget van meer dan 400 miljoen euro. Stichtingen die opkomen voor lhbti of vrouwenrechten hebben mazzel als ze een kleine vergoeding krijgen van de Europese Commissie”, aldus Postma.

Uit uitgelekte documenten blijkt dat er veel geld omgaat binnen deze conservatieve groepen. Dat varieert van kleine donaties van particulieren tot grote donaties van het Vaticaan en van Russische oligarchen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie