Video | Bestuurders bedrijven persoonlijk vervolgd voor vervuiling

Donderdag waren de laatste onderhandelingen over een nieuw akkoord tegen milieucriminaliteit. Zo moeten bedrijven die milieuregels aan hun laars lappen, straks makkelijker bestraft kunnen worden. “Noodzakelijk om zo mens en milieu te beschermen” aldus Europarlementariër Toine Manders (CDA), die de onderhandelingen tussen de Europese Raad, Commissie en Parlement voorzat.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Tekst door Meike van Noortwijk en video door Yves Lacroix & Brendan van Mil

Begin oktober slaagden de Raad, de Commissie en het Parlement er niet in om het eens te worden. Op donderdag 16 november probeerden ze het opnieuw, ditmaal met succes.

Milieucriminaliteit is het opzettelijk of door ernstige nalatigheid vervuilen van het milieu door zowel bedrijven als burgers. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan ontbossing, overbevissing, olierampen, het onwettig lozen van giftige stoffen en afval, plasticvervuiling, en meer.

Vergunningen verliezen

De Europese Unie wil dit probleem harder aanpakken, en kwam daarom met een voorstel waar ook CEO’s waarschijnlijk even van moeten slikken. Wanneer strafrechtelijk hard kan worden gemaakt dat een bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan milieucriminaliteit, kunnen bestuurders persoonlijk aangepakt worden. In extreme gevallen riskeren ze een aantal jaren gevangenisstraf.

Ook kunnen bedrijven hoge boetes op de mat verwachten, of hun vergunningen verliezen. Vergunningen zijn sowieso niet langer heilig onder de nieuwe wetgeving. Zorgplicht en milieuregels hebben de hoogste prioriteit.

Historisch

CDA-Europarlementariër Toine Manders leidde avond de onderhandelingen. Brusselse Nieuwe sprak hem vlak voor het moment van de waarheid. Eindelijk is de gezondheid van mensen belangrijker dan de winst van een bedrijf.”

Ook Eurocommissaris Sinkevicius verscheen voor de camera van Brusselse Nieuwe. Hij noemde het besluit historisch. Straffeloosheid voor bedrijven die, ondanks dat ze weten van de schade die hun bedrijven toebrengen, hun activiteiten niet tijdig stopen of aanpassen wordt hiermee Europees aangepakt. Kijk de video voor meer commentaren

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie