Video | Een kijkje in de keuken bij een Europese top

2 min. leestijd

Het menu was al bekend, maar hoe ging het in de keuken eraan toe? Brusselse Nieuwe geeft een kijkje achter de schermen bij de Europese Top van deze week. Loeiende sirenes, terughoudende wereldleiders en rondrennende journalisten: het circus was weer aanwezig en wij van Brusselse Nieuwe ook, om de belangrijkste evenementen op z’n dag te weergeven.

De regeringsleiders arriveren in het hartje van de Europese wijk om met elkaar om de tafel te zitten. Op deze plekken komen regeringsleiders, ministers, Eurocommissarissen en Europarlementariërs van dezelfde partij alvast bij elkaar om afspreken en de strategie voor de dag te bespreken. Bert van Slooten, onze hoofdredacteur, stond in de regen bij een van de voortoppen en legt het je allemaal uit.

Na de voortoppen druppelen regeringsleiders langzaam het raadsgebouw in. Op een rode loper wandelen ze naar binnen en staan ze, als ze zin hebben, de pers te woord. Demissionair premier Rutte maakt meestal wel tijd voor de pers. Andere Europese regeringsleiders zijn minder makkelijk te porren. Redacteur Jasper Roorda praat je bij vanaf het zogeheten ‘touwtje’ bij de rode loper.

En terwijl regeringsleiders nog druk gaan overleggen, is de perszaal nog steeds bomvol. Het zijn de stille uurtjes wanneer alle persconferenties voorbij zijn en alle inloopjes zijn opgenomen. Voor journalisten tijd om hun verhalen uit te tikken en zich voor te bereiden op de opnames voor de nieuwszenders in hun thuisland. Redacteur Yves Lacroix geeft een kijkje achter de schermen.

De volgende en laatste Europese top van dit jaar is op donderdag 14 & vrijdag 15 december.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie