Speelschema: Hoekstra in Brussel en agenda Eerste én Tweede Kamer vol Europa

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: Council Multimedia)

Het is de dag na Pinksteren en het is meteen een drukke dag. In Brussel komen ministers bij elkaar ter voorbereiding van de Europese top eind juni. Hoekstra en zijn collega’s bespreken de ontwikkelingen op het gebied van de rechtsstaat in Polen en Hongarije. Daarnaast staat de herziening van de Europese kieswet op de agenda. Het gaat dan om de regels die gaan gelden bij de Europese verkiezingen volgend jaar. Komt er bijvoorbeeld een systeem van Spitzenkandidaten, waarbij de kiezers invloed kunnen hebben op wie de nieuwe voorzitter van de Commissie wordt? Het Europees Parlement is voorstander en wil meer harmonisatie in de regels tussen de landen. De regeringsleiders zijn over het algemeen wat terughoudender op dit punt.

Verpakkingen en statiegeld

Er is ook een Landbouw- en visserijraad in Brussel. De Europese collega’s van minister Adema bespreken de Europese wetgeving rondom verpakkingen. Adema is zelf afwezig. De Europese Commissie wil onnodige verpakkingen beperken, meer inzetten op recyclen en een verplicht statiegeldsysteem. Nederland staat achter de plannen en vindt dat het zelfs nog wel wat ambitieuzer mag. Ook mogen de plannen niet ten koste gaan van de voedselveiligheid. Verder bespreken de ministers de gevolgen voor de landbouw van de oorlog in Oekraïne, de slechtere oogsten van afgelopen jaar door klimaatverandering en de laatste stand van zaken rondom de onderhandelingen over een handelsovereenkomst met Australië.

Europa in de Eerste Kamer

In Nederland zelf gaat het vandaag ook over Europa. In de Eerste Kamer wordt de implementatie van de Europese klimaatwetten besproken. Dat is niet alles, want ook de green deal staat op de agenda, net als de implementatie van de vogel- en habitatwetgeving. Daarnaast worden ook de Europese plannen rondom het uitwisselen van medische gegevens besproken en blikken de senatoren terug op de afgelopen Eurogroep.

Stemmingen in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer was vorige week het debat over “de staat van Europa“. De partijen wisselden van gedachten over hoe het met Europa en de EU verder moet. Vandaag zijn de stemmingen over de moties die in dat debat werden ingediend. De moties lopen uiteen qua onderwerpen, zo stemmen de Kamerleden over het vetorecht binnen de EU, het systeem van de Spitzenkandidaten en een pauze in de natuurplannen, maar ook of er een Europese vlag moet hangen in de plenaire zaal.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie