Nederland voorstander strengere verpakkingsregels

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Heijnen gaat op de komende milieuraad in Brussel pleiten voor strengere regels op het gebied van verpakkingen. “Nederland is koploper op dit gebied, maar ik zal mijn best doen ook de Europese plannen aan te scherpen.”

2 min. leestijd
(Bron foto: Plasticsoupfoundation.org)

16 maart komen de EU-ministers van Milieu weer bij elkaar. Op de agenda staat het plan van de Europese Commissie om verpakkingsafval te verminderen en de herbruikbaarheid te bevorderen. Hergebruik en afbreekbaarheid worden de norm.  

Concreet betekenen de Europese plannen dat er minder onnodig plastic gebruikt wordt in verpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan te grote verpakkingen, omdat het beter zou staan in de winkelschappen. In cijfers betekent dit dat er in 2040 er 15 procent minder verpakkingsafval moet zijn en dat in 2030 alle verpakkingen op de Europese markt recyclebaar zijn. Daarnaast moet het plastic dat gebruikt wordt, herbruikbaar zijn.

Deadline naar voren

Nederland is voorstander van het plan van de Europese Commissie, maar stelt wel dat er ruimte moet zijn om als lidstaat nog ambitieuzer te zijn. De staatssecretaris zal zich inzetten om de deadline van 2040 voor minder verpakkingsafval naar voren te halen. Dat liet ze weten op vragen van de Partij Voor de Dieren.

Vanaf 2028 wil de Europese Commissie EU-lidstaten ook verplichten tot een statiegeldsysteem. De staatssecretaris is blij met dit besluit, maar sluit andere systemen niet op voorhand uit. “Het systeem werkt goed, maar als het op een andere manier kan werken, sta ik daar zeker open voor.”

Wil je op de hoogte blijven van de laatste Nederlandse en Europese ontwikkelingen op het vlak van klimaat en energie? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie