Het ziet er niet goed uit voor de natuurherstelwet van klimaatbaas Frans Timmermans die een biodiversiteitscrisis moet afwenden. Heel wat Europarlementariërs gingen deze week in verzet, de Belgische premier sprak zich uit, maar ook stikstofminister Christianne van der Wal uitte haar twijfels.
Zowel Groningen als Limburg zagen het al helemaal zitten: een Europese waterstofbank in hun provincie. Zowel een mooie economische impuls als een imago-boost, die ook nog eens met een vette investering in de lokale waterstofeconomie gepaard zou gaan. Maar wat blijkt: die waterstofbank bestaat niet, althans niet fysiek. Hoe kon dit zo misgaan?
De Europese Commissie presenteerde haar jaarlijkse voorjaarspakket met economische aanbevelingen voor de lidstaten. Wederom hamert Brussel, in het geval van Nederland, vooral op de hoge particuliere schulden, de problemen op de arbeidsmarkt en de overspannen woningmarkt. Maar waarom bemoeit de Europese Commissie zich hier eigenlijk mee? En kan Brussel de nodige hervormingen hiervoor afdwingen?