Onderzoekscommissie spionagesoftware krijgt meer advocaten op haar dak

Spionagesoftwarebedrijf Intellexa is niet het enige bedrijf dat zijn advocaten op het Europees Parlement afstuurt. Ook Alexandros Sinka, die bevriend is met betrokkenen, heeft zijn advocaten ingeschakeld.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De tijdelijke onderzoekscommissie Pegasus, die zich namens het Europees Parlement bezighoudt met het gebruik van spionagesoftware in en rond de EU, moet een paragraaf uit haar rapport schrappen. Daarin staan bevindingen over het gebruik van spionagesoftware door regeringen. Dat vinden de advocaten van de Cypriotische Alexandros Sinka, die volgens het rapport banden heeft met het techbedrijf Intellexa.

Intellexa verkoopt de spionagesoftware Predator die in Griekenland voor flink wat ophef gezorgd heeft. Daar bleken onlangs ministers, hooggeplaatste militairen en journalisten afgeluisterd te worden met het programma.

Brief

In een brief geadresseerd aan de voorzitter van de commissie, Jeroen Lenaers (CDA), en rapporteur Sophie in ‘t Veld (D66) vragen advocaten van de man om hem uit een paragraaf in het rapport te schrappen. In de paragraaf staat dat Sinka mensen bij het bedrijf kent uit de tijd dat hij deel uitmaakte van de jongerentak binnen de Europese Volkspartij (EVP) en een rol gespeeld heeft bij de verhuizing van Intellexa naar Griekenland.

Dat klopt niet helemaal volgens de advocaten van Sinka. Een aantal stellingen in het rapport zijn volgens hen ongefundeerd en onwaar. Daarnaast zou de commissie zich niet eens aan hun eigen regels gehouden hebben. Volgens de advocaten moet iedereen die in zo’n rapport voorkomt namelijk de kans krijgen gehoord te worden.

Ook in een tweede brief roepen de advocaten van Sinka de Europarlementariërs op de paragraaf te schrappen. Door de publicatie van het rapport zou de naam van Sinka al onherstelbaar beschadigd zijn. Na de eerste brief had de commissie Sinka uitgenodigd langs te komen, maar daar vinden de advocaten het inmiddels te laat voor. Dat had moeten gebeuren nog voor zijn naam in het rapport terechtkwam.

Vooralsnog blijft Sinka gewoon in het rapport voorkomen.

Intimiderend

Beide brieven komen uit dezelfde kring valt In ‘t Veld op. “Ze zijn bedoeld om te intimideren, maar dat doen ze bij mij in ieder geval niet”, zegt ze. In Griekenland slepen het bedrijf en gelieerden daarvan wel vaker journalisten voor de rechter. Het is bedoeld om ze af te schrikken.

In ‘t Veld heeft in ieder geval een amendement ingediend om toe te voegen aan het rapport. Daarin is de mening van Sinka meegenomen en wordt op papier gezet wat in de brief erkend en ontkend wordt.

Het Europees Parlement stemt later nog over de uiteindelijke versie van het rapport en komt ook nog met een oproep om misbruik van spionagesoftware te voorkomen. In ‘t Veld verwacht dat Europarlementariërs gelieerd aan de regeringspartij in Griekenland zich tegen haar rapport zullen verzetten.

Intellexa

Donderdag werd bekend dat ook het bedrijf Intellexa een advocaat ingeschakeld heeft. In een brief gaf de advocaat aan dat er onderzoek gedaan wordt naar de legaliteit van de handelingen en uitspraken van de tijdelijke onderzoekscommissie.

De onderzoekscommissie had eerder contact gezocht met het bedrijf. Zonder succes. In ‘t Veld was dan ook blij eindelijk iets van Intellexa te horen. Misschien krijgen we antwoord op onze brieven van afgelopen zomer. Er zijn nog veel meer vragen te stellen sindsdien”, zei ze op Twitter.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie