Onderzoek Griekse ‘Watergate’ moet voor zomer afgerond zijn

In Griekenland hebben de geheime diensten een minister, militairen en een oppositielid afgeluisterd. Er wordt onderzoek gedaan. “Goed”, zegt Sophie in ‘t Veld, “maar het moet wel op tijd af zijn.”

2 min. leestijd
(Bron foto: EP)

Het onderzoek naar vermeende aftap- en afluisterpraktijken in Griekenland moet voor de landelijke verkiezingen afgerond zijn vindt D66-Europarlementariër Sophie in ‘t Veld. “De regering maakt gebruik van staatsmacht om de eigen positie te versterken”, zegt ze. Dat kan ertoe leiden dat uiteindelijk ook door oneerlijke verkiezingen verkozen politici in de Europese politiek belanden.

Griekse ‘Watergate’

In Griekenland blijken een minister, hooggeplaatste militairen, maar ook socialistisch oppositielid Nikos Androulakis afgeluisterd te zijn. Hij zou volgens peilingen een belangrijke rol kunnen gaan spelen tijdens de coalitieonderhandelingen na de verkiezingen komende zomer. Met de christendemocraten en de links-populisten in een nek-aan-nekrace wordt Androulakis ook wel de ‘kingmaker’ genoemd.

Er wordt gevreesd dat de informatie die ingewonnen wordt door het afluisteren als chantagemiddel gebruikt gaat worden tijdens die onderhandelingen. Zo zou Androulakis onschadelijk gemaakt kunnen worden zodat een andere een ministersfunctie kan krijgen.

Dat is waar In ‘t Veld voor vreest. Als dat zou gebeuren zou een minister die later in Brussel meepraat zomaar oneerlijk zijn positie verkregen hebben. “Nationale verkiezingen zijn per definitie ook Europese verkiezingen”, aldus In ‘t Veld.

Onderzoek

Privacywaakhonden in Griekenland doen onderzoek naar de zaak. Dat onderzoek moet volgens In ‘t Veld dus voor de verkiezingen plaatsvinden. Dat geeft nog de ruimte tot juli.

In februari heeft de tijdelijke onderzoekscommissie Pegasus van het Europees Parlement, die onderzoek doet naar het gebruik van spionagesoftware in Europa, de organisaties uitgenodigd. De Europarlementariërs zijn vooral benieuwd naar wat het onderzoek tot nu toe opgeleverd heeft.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie