Elk jaar maakt de Europese Commissie afspraken met de Britten over het aantal vissers dat in de Noordzee mag vissen. Dit om overbevissing tegen te gaan. Voor het derde achtereenvolgende jaar bijten de Nederlandse tongvissers in het zand. In 2024 mogen ze zestig procent minder tong vangen dan dit jaar.
Vissersactiegroep EMK reageert woedend op de beslissing: “Brussel pikt zestig procent van onze tongvangstrechten in. Dit is een wurggreep.” EMK spreekt over een “zoveelste mes in de rug”.
Minister van Landbouw Piet Adema (CU) ziet dat het besluit “erg negatieve gevolgen” heeft voor de Nederlandse bodemvisserij. Adema ziet hoe moeilijk de vissers het nu al hebben door de gestegen brandstofprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.
Te laat
Vandaag zit de minister in Brussel samen met zijn Europese collega’s. Maar Adema windt er geen doekjes om: “Nu het akkoord met het VK is gesloten, kan ik de uitkomst niet meer beïnvloeden.” Wel zegt hij dat hij in een eerder stadium argumenten opgeworpen heeft tegen het besluit van de Eurocommissaris en zijn collega-ministers.
Toch probeert Adema optimistisch te zijn: hij zegt dat hij niet alleen rekening houdt met wetenschappelijke adviezen, maar ook met de zorgen van de vissers. Hij wil in de toekomst, als het gaat over de verdeling van visrechten, meer rekening houden met wat hij de “sociaal-economische omstandigheden” noemt.
“Ik vind het namelijk van groot belang dat er een goede balans is tussen wetenschappelijke adviezen en de sociaal-economische effecten,” stelt Adema. “Voor de vissers die door deze uitkomst worden geraakt, biedt dat nu geen oplossing, maar ik hoop dat die balans in de toekomst tot andere resultaten kan leiden.”
“Geen toekomst meer”
Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) reageert cynisch: “Er is geen toekomst meer voor onze vissers op deze manier. Deze klap zal leiden tot het moment dat de laatste vissers hier het licht uitdoen!”
Verder wil Adema in de toekomst meerjarenafspraken maken over de vangstrechten, in plaats van hier jaarlijks over te onderhandelen. Zo moeten vissers meer zekerheid over hun investeringen krijgen.
Met ons maandelijkse overzicht volg je de belangrijkste Europese zaken die Nederland raken op het gebied van landbouw, veeteelt, visserij, voedselkwaliteit en dierenwelzijn. Abonneer je hier.