Handen thuis: Brussel debatteert over #MeToo

2 min. leestijd

Een ongewenste aanraking in de lift of een ongepast sms-bericht in de wandelgangen. Het komt ook nog altijd voor bij de Europese instellingen. Om de Europese strijd tegen geweld en seksuele intimidatie kracht bij te zetten, moet de Europese Unie volgens Europarlementariër Samira Rafaela (D66) ook zelf een veilige werkplek creëren. Daarom wordt er vandaag gestemd over een resolutie die ervoor moet zorgen dat niemand meer zal hoeven zeggen: ‘ik ook’.

3e resolutie

Op verzoek van de Commissie Vrouwenrechten en Gendergelijkheid worden MeToo en initimidatie binnen de Europese instellingen, wederom, aangekaart. Hoe kan dit worden voorkomen en aangepakt?

In 2017 en 2019 werden al soortgelijke resoluties opgesteld, maar zelfs op de werkvloer in het hart van Europa worden er nog altijd meldingen gemaakt van seksuele intimidatie. 

Onbegrijpelijk en onverdedigbaar, vindt Rafaela. “Het is geen eenmalig wangedrag of accident, steeds meer slachtoffers delen hun ervaring. De resolutie waar we vandaag over stemmen moet een veilige werkomgeving garanderen”. 

Hoe?

Met de resolutie wordt een nultolerantie ten aanzien van intimidatie als een belangrijk aspect van het gendergelijkheidsbeleid van het Parlement opgenomen. Zero tolerance dus. Vera Tax (PvdA) stelt: “De Europese instellingen moeten zich publiekelijk en daadkrachtig uitspreken tegen elke vorm van seksuele intimidatie en seksueel misbruik.”

Daarbij moet ook worden gekeken naar het interne beleid: “Dat de meeste Europarlementariërs de eigen cursus ter preventie van (seksuele) intimidatie niet gevolgd heeft, is teleurstellend en zorgelijk.”

Waarschuwing

Rafaela richt ook enkele woorden aan haar collega’s: “Politici die ook nu nog hun macht misbruiken. Jullie tijd, die van het oogje toeknijpen, die tijd is voorbij. Het Europees Parlement heeft een voorbeeldfunctie.”

“En zij die niet voor deze resolutie stemmen. Daar wil ik tegen zeggen: je hebt een politieke, maatschappelijke en menselijke verantwoordelijkheid om een veilige werkplek te creëren. Wordt deel van de oplossing, niet van het probleem.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie