Geen maximumprijs energie

2 min. leestijd

De Europese leiders zijn het niet eens geworden over een maximale prijs voor gas. Nederland ziet dat niet zitten, omdat de energiemarkt dan teveel wordt verstoord. Met name België wil via een maximumprijs een einde maken aan de enorme prijsstijgingen van energie.

De leiders hebben afgesproken om over twee weken, als er een nieuwe bijeenkomst is, opnieuw over het onderwerp te praten. “We gaan kijken wat we er als Europa gezamenlijk aan kunnen doen. Er zijn geen taboe’s”, aldus premier Rutte. “Bovendien is dit in eerste instantie een zaak van de lidstaten, die moeten namelijk de eigen bevolking helpen.” In Den Haag presenteerde het kabinet vandaag een groot aantal maatregelen om de gevolgen van de stijgende energieprijs op te vangen.

Energiezekerheid

Volgens de Nederlandse premier kan Europa zich vooral bezig houden met energiezekerheid, oftewel dat er altijd genoeg energie is, de raffinaderijen kunnen blijven draaien en de huizen warm blijven. De Belgische premier De Croo vindt dat er juist nu moet worden ingegrepen, omdat er geen sprake meer is van een normaal functionerende markt. “Als een markt niet meer functioneert grijpen we normaal gesproken ook in. Dus ik snap niet waarom we dat nu niet doen”, zei hij na afloop van de top.

De leiders hebben afgesproken dat de Europese Commissie verder in kaart gaat brengen wat er mogelijk is om daar eind maart in Brussel verder over te praten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie