Europees Parlement is getreuzel over handbagage beu

Een meerderheid van het Europees Parlement wil dat handbagage meenemen in het vliegtuig gratis wordt.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Paniek: morgen vertrekt je vliegtuig, maar je handbagage is officieel drie cm te breed. Toen je laatst het vliegtuig nam, maakte de maatschappij er zich niet druk om, maar die luchtvaartmaatschappij hanteerde dan ook andere formaten. Neem je het risico, of betaal je toch maar die extra kosten voor het premium bagagepakket? De prijs van je lowbudgetticket valt daardoor wel ineens heel wat hoger uit. 

Als het van het Europees Parlement afhangt, moet het afgelopen zijn met het getreuzel over de regels voor handbagage. Europarlementariërs namen in Straatsburg een resolutie aan die de Europese Commissie oproept hieraan paal en perk te stellen. 

Uitspraak rechter

Het Europees Hof in Luxemburg oordeelde in 2014 al dat dergelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen. De Europese rechter besloot toen dat luchtvaartmaatschappijen geen extra kosten in rekening mogen brengen voor handbagage, “op voorwaarde dat dergelijke handbagage voldoet aan redelijke eisen wat betreft gewicht en afmetingen, en voldoet aan de geldende veiligheidseisen.” Maar dat besluit werd nooit gehandhaafd.

De Europese Commissie is van plan de bredere Europese luchtvaartregels op te frissen. Daarom wil het Europees Parlement dat de Commissie de uitspraak van de Europese rechter nu ook in wetgeving omzet. 

Verder willen de Europarlementariërs dat er nieuwe regels komen die luchtvaartmaatschappijen dwingen duidelijker te zijn over verborgen kosten. Denk bijvoorbeeld aan de extra kosten voor de keuze van je stoel.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in de Europese wettenfabriek, lees je hier.

Van de nieuwe nachttrein naar Venetië tot de Europese vliegtaks, de ontwikkelingen die Nederlanders gaan raken zetten we maandelijks voor je op een rijtje.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie