Eickhout: Commissie moet ook investeringen ontbossing tegengaan

2 min. leestijd
A pine forest is clearcut save for a small island of trees

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) ziet nog niet helemaal hoe de Europese Commissie investeringen die ontbossing veroorzaken tegen zal gaan. De EP-milieucommissie (ENVI) debatteerde donderdagochtend over de nieuwe plannen, waarmee de EU wereldwijd ontbossing wil voorkomen.

Trots zei Eurocommissaris Sinkevičius aan het begin van het debat, dat de wet die gisteren aangenomen is, het meest ambitieuze project ooit is om ontbossing tegen te gaan.
Eickhout feliciteerde Sinkevičius van harte, maar ging direct daarna over tot de problemen die hij nog steeds ziet.

Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks

Financiële sector

“Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de financiële sector geen activiteiten onderneemt die tot ontbossing leiden?”, vroeg Eickhout aan Sinkevičius. Plannen hiervoor staan nergens in de voorstellen van de Commissie, volgens Eickhout.

Het EU-taxonomie systeem, dat classificeert welke investeringen duurzaam zijn, is volgens Eickhout niet voldoende. “Laten we eerlijk zijn, de EU-taxonomie kijkt alleen naar groene investeringen, maar is op het gebied van ontbossing erg zwak.”

Oorzaak aanpakken

Eickhout is er dus nog niet van overtuigd, dat de EU-regels de investeringen die ontbossing veroorzaken gaan stoppen. De wetgeving zou volgens hem veel effectiever zijn, als deze niet alleen gericht is op consumptie, maar ook op investeringen.

“Terwijl de miljarden van Europese investeringen zorgen voor projecten die elke dag weer ontbossing veroorzaken, richt de Commissie zich uitsluitend op bedrijven die importeren naar Europa. Een groot deel van de oorzaak blijft dus onaangeroerd.” 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie