Timmermans wil ‘ontbossingsvrije’ productie stimuleren

2 min. leestijd

Bent u landbouwer en verbouwt of handelt u in soja, palmolie, hout, cacao of koffie? Zorg dan dat die producten voortaan ‘ontbossingsvrij’ zijn. In de strijd tegen ontbossing gaat Eurocommissaris Frans Timmermans deze landbouwsectoren in kaart brengen. Daarnaast komen er strengere voorwaarden voor producten die uit de teelt voortkomen. Wie zich niet aan de regels houdt, krijgt een forse boete.

Hoog tijd

“De wereld heeft de afgelopen dertig jaar meer regenwoud en ander bos verloren dan de Europese Unie groot is”, concludeert Timmermans. Hij acht deze maatregelen dan ook noodzakelijk om ontbossing tegen te gaan en de schadelijke uitvoer van afval te beperken.

De regels gaan ook gelden voor producten die voortkomen uit deze sectoren, zoals chocolade, leer en meubels. Natuurbeschermers willen dat die lijst wordt uitgebreid met rubber en maïs. Maar daar heeft de Europese Commissie nog geen oren naar.

Klimaatverandering

Inzet is niet alleen het behoud van de biodiversiteit die zwaar lijdt onder de ontbossing, maar ook het beperken van de klimaatverandering. Zo gaat de afname van het regenwoud gepaard met grotere concentraties CO2, die bovendien minder goed worden opgenomen.

Dat er een einde moet komen aan illegale ontbossing, daar zijn de meesten het al langer over eens. Maar tijdens de klimaattop in Glasgow vorige week werd een nieuwe impuls gegeven aan deze ambitie. Beruchte ‘ontbossers’ zoals Brazilië gingen voor het eerst akkoord met het uitbannen van deze praktijken. Daarbij wil de Commissie nu ook de legale kap verminderen.

Plan de campagne? Het dagelijks bestuur van de Europese Unie wil samenwerken met de grote afnemers van de producten, die voorkomen uit ontboste gebieden.

Hij kan me de boom in!

Toch krijgt Timmermans online ook kritiek. Zo steunt hij een voorstel van een Europese richtlijn over hernieuwbare energie. Daarin wordt verbranding van biomassa, het verbranden hout om elektriciteit op te wekken, aangeduid als groene energie.

Onbegrijpelijk, vindt ook Europarlementariër Anja Hazekamp:

Gisteren protesteerden het Comité Schone Lucht en de Forest Defenders Alliance in Brussel tegen deze vorm van hernieuwbare energie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie