Deze week in de nieuwsbrief Brussels Peil: Proefballonnen

2 min. leestijd

De Europa-nieuwsbrief Brussels Peil van hoofdredacteur Bert van Slooten (cartoon) lees je hier.

De plannen buitelen over elkaar heen. Van nieuwe energievormen tot wederopbouw en ze hebben één ding gemeen: het kost geld en de Europese Unie probeert zo creatief mogelijk geld te maken dat er eigenlijk niet is.

Zo worden alle hoeken en gaten van de verschillende begrotingen afgespeurd om een paar kleine kruimels te vinden. Om nieuwe energiemaatregelen te kunnen betalen wordt gekeken naar geld dat nog niet is uitgegeven uit het coronaherstelfonds. Nederland twijfelt, maar kan nog geen goede reden verzinnen om tegen te zijn. Italië juicht want zodoende krijgen ze opeens extra geld voor maatregelen om energie mee te besparen.

Noordzee

De zogeheten uitstootrechten voor CO2 (ETS) die eigenlijk uit de markt zouden worden gehaald worden, als het aan de Europese Commissie ligt, toch weer verkocht om maar geld te krijgen; hoewel Nederland daar helemaal niets in ziet. En het plan om het geld van rijke Russen te gebruiken voor de wederopbouw van Oekraïne krijgt steeds meer vorm.

Door de sancties ontstaat er ook steeds meer druk om snel van de traditionele fossiele brandstof af te raken. De productie op de Noordzee van windenergie wordt de komende jaren fors opgevoerd, zodat de zee een groot windmolenpark wordt. Premier Rutte en de andere ‘Noordzeeleiders’ hebben hun handtekening gezet onder plannen om dat voor elkaar te krijgen.

Tempo

Ondertussen ligt het tempo van de nieuwe plannen zo hoog dat de Tweede Kamer langzaam maar zeker de weg kwijt raakt. “Ik kan het niet meer bijhouden”, riep de VVD deze week. En bij de ChristenUnie waren ze het daar me eens: “Er is sprake van een hoog proefballonnen-gehalte.” Minister Kaag snapt wat de Haagse politici dwars zit en gaat aan de Europese Commissie vragen om het wat rustiger aan te doen. Niet teveel ideetjes en gedachtenspinsels maar echte plannen, dat is de wens.

Lees hier meer in de editie van Brussels Peil van deze week.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie