Rutte heeft uiteraard nog “details” te bespreken met Timmermans

Timmermans moet zich voorbereiden op moeilijkere gesprekken met de Nederlandse regering. Zijn plan om Europa van het Russische gas af te koppelen heeft Den Haag nog niet overtuigd.

2 min. leestijd

Het plan dat Eurocommissaris Frans Timmermans woensdag presenteerde om Europa in 2030 onafhankelijk te maken van Russische fossiele brandstoffen heeft premier Mark Rutte nog niet overtuigd. In een gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in Den Haag zei de premier dat het weliswaar belangrijk is dat de Europese Commissie zo snel met een plan is gekomen, maar hij voegde er subtiel aan toe: “Uiteraard zullen daar over de details nog discussies plaatsvinden”.

Timmermans berekent in zijn voorstel, genaamd RePowerEU, dat het wel 300 miljard euro kost om de Europese Unie voor 2030 te laten afkicken van het gas uit Rusland. Het geld moet enerzijds gaan naar grootschalige investeringen in duurzame energie en anderzijds naar de bouw van terminals om vloeibaar aardgas uit andere delen van de wereld te importeren.

De Europese Commissie doet voor de financiering van het project een greep in de kas van het coronaherstelfonds. Daarin zit nog voor 225 miljard euro aan ongebruikte tegoeden. Timmermans stelt voor dat geld nu in te zetten voor zijn RePowerEU.

Dat er nog zoveel geld in dat fonds zit, is vooral te verklaren uit het feit dat een aantal lidstaten, waaronder Nederland, geen gebruik wil maken van de leningen waar de Europese Unie als geheel garant voor staat. Nederland was in 2020 alleen met grote moeite over te halen om akkoord te gaan met deze unieke financiële constructie.

In de wandelgangen van het Europees Parlement viel donderdag op dat een aantal Nederlandse Europarlementariërs de wenkbrauwen fronzen over het voorstel van de Europese Commissie. En het is niet voor niets dat Rutte met Scholz aan zijn zijde benadrukt dat Nederland en Duitsland “samen optrekken”.

Jetten oordeelt negatief

Om de rekening rond te krijgen wil de Europese Commissie ook meer CO2-emmissierechten op de markt brengen. Door nu flink versneld meer rechten te veilen, die anders over een paar jaar op de markt zouden komen, zou 20 miljard euro moeten loskomen voor het RePowerEU-plan.

In de Telegraaf liet klimaatminister Rob Jetten weten daar niets in te zien: „Het uitgeven van extra CO2-rechten om geld op te halen vinden we geen goed idee.” 

Ondanks het feit dat Timmermans benadrukt dat door nu meer te veilen de totale CO2-uitstoot tot 2030 onder de streep niet zal stijgen, zegt Jetten: „Dit leidt tot meer uitstoot en zit een goed werkend CO2-emissiehandelssysteem in de weg.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie