Commissie balt vuist tegen uitbuiting migranten

2 min. leestijd
Victoria B.C. Canada-08/03/2020: Immigrant farm workers hoe weeds in a farm field of produce.

De georganiseerde uitbuiting van migranten moet worden voorkomen en illegale migratie moet worden teruggedrongen. Dat noemt de Europese Commissie het de twee hoofddoelen in haar verslag over migratie en asiel. Het verslag komt een jaar na de goedkeuring van het voorstel voor een nieuw migratie- en asielpact.

EU-Actieplan

De Commissie pakt uit met een EU-actieplan tegen mensensmokkel. Het is het antwoord op de aanhoudende smokkel, die in stand wordt gehouden door criminele organisaties, maar ook door landen als Wit-Rusland.

Het land, gelegen aan de buitengrens van de EU, laat vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië en Afghanistan ongecontroleerd door naar buurlanden Polen en Litouwen, waarna ze proberen de Europese Unie binnen te komen. Dat gaat gepaard met grote risico’s voor de migranten. De Wit-Russische regering doet dat uit wraak, om de EU te straffen voor de zware sancties die ze oplegde. Die werden ingesteld na de geweldadige onderdrukking door president Loekasjenko van de protestbeweging in eigen land.

Hoewel Frontex, het Europese grensbewakingsagentschap, intensief met Litouwen samenwerkt om incidenten aan de grens met Wit-Rusland te voorkomen, is dat volgens de Commissie nog niet genoeg.

Vorige week al werd bekend dat ook de Nederlandse Koninklijke Marechaussee er extra alert op was, dat op luchthavens en aan de landgrenzen illegale vluchtelingen vanuit Wit-Rusland, Litouwen en Polen het land probeerden binnen te komen.

Sancties uitgebreid

De sancties tegen Wit-Rusland moeten verder uitgebreid worden, vindt de Commissie. Kopstukken van het regime zouden dan niet meer de EU in mogen. Dat is al het geval voor de president en andere regeringsfunctionarissen. Nu zouden ook de hoogste rechters en leden van het parlement geweerd moeten worden. Gewone burgers mogen dan nog wel de grens over.

De lidstaten van de EU moeten beslissen of deze voorstellen van de Commissie uitgevoerd gaan worden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie