Grenzen open maar budget Frontex op slot

2 min. leestijd
barbed wire fence during sunset in germany

De begrotingscommissie van het Europees Parlement wil dat een deel van het budget van Frontex voor 2022 wordt bevroren. Dit is volgens de commissie nodig omdat het agentschap voor grensbewaking te weinig doet aan de misstanden binnen de organisatie. 

Een stok achter de deur

Met het blokkeren van het budget wil de commissie Frontex onder druk zetten, zegt plaatsvervangend lid Jeroen Lenaers (CDA): “Ze moeten aan de bak. Het gaat om problemen met het financieel management, maar vooral om het werven van nieuw personeel”. Dat laatste is volgens een meerderheid in het Parlement van belang om te controleren of er serieuze incidenten plaatsvinden aan de buitengrenzen van de Europese Unie. 

Actueel

En dat komt als geroepen. Vorige week kwam Polen in opspraak toen vier illegale migranten aan de grens overleden door onderkoeling en uitputting. Om dergelijke incidenten te voorkomen, wil de Europese Commissie dat Frontex de Poolse grensbewaking gaat bijstaan.

Maar dat gaat niet zo gemakkelijk, stelt Lenaers: “Polen deelt niets met Frontex, ze zoeken geen hulp”. Via Polen en Litouwen proberen illegale migranten de EU binnen te komen, een ontwikkeling die ook door de Koninklijke Marechaussee scherp in de gaten wordt gehouden. Frontex heeft de grensbewakingssteun aan Litouwen al in juli verdubbeld, maar een samenwerking tussen het agentschap en de Poolse autoriteiten kwam nog niet van de grond. 

Blik vooruit

Of het bevriezen van het budget voor volgend jaar invloed kan hebben op de huidige werking van Frontex? “Nee, Frontex kan gewoon goed blijven functioneren, daar zal deze maatregel geen invloed op hebben. We proberen Frontex juist te versterken door ze een extra jaar te geven om werk te maken van de problemen”, aldus Lenaers.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie