Aan de haak: wat met Hongarije?

3 min. leestijd
EP Press conference. Briefing before the EU Summit. Press conference by Jozsef SZAJER, EPP Vice-Chair, Viktor ORBAN, Prime Minister of Hungary, Gergely GULYAS, Minister of the Prime Minister’s Office and Bertalan HAVASI

Lezersvraag: “Ik ben altijd een voorstander van Europa geweest. En misschien ben ik het nog”, stelt Herman Ahrens. Het stemt hem niet blij dat Hongarije steun ontvangt van de Europese Unie. “Een land waar een liefhebber van Poetin (lees: de herkozen premier Viktor Orbán) kan rekenen op de meerderheid van de stemmen. Wat moeten we daarmee doen? Welke maatregelen worden door de Europese Unie getroffen?”

Europees zorgenkind

Een tanende rechtsstaat, frauduleuze verkiezingen, anti-Europees sentiment en geen veroordeling van de Russische agressie tegen Oekraïne: Hongarije heeft nogal wat op zijn kerfstok, dat is ook één van onze lezers niet ontgaan. Toch gaan er EU-subsidies naar Hongarije, naar Orbán. 

Het Nederlandse kabinet heeft net als de Europese Commissie haar zorgen geuit over de kwaliteit en het functioneren van de rechtsstaat in Hongarije. De werking van die rechtsstaat is niet in overeenstemming met de Europese afspraken en waarden. Daarom wil het kabinet de maatregelen tegen Hongarije opschroeven. Hoe? Door druk te zetten via de Europese Unie en door de middenveldorganisaties in Hongarije te steunen.

Welles nietes bij Europees Hof

Daar wilden Hongarije en Polen, ook Polen kampt met de rechtsstaatskwestie, het niet bij laten. Daarom spanden deze landen een zaak aan bij het Europese Hof. Dat Hof heeft Brussel in februari in haar gelijk gesteld: Hongarije en Polen mogen gekort worden op EU-subsidies als zij de beginselen van de rechtsstaat schenden. 

De bal ligt sindsdien in het kamp van de Europese Commissie die nu de procedure tot opschorting of stopzetting van EU-subsidies en middelen kan starten. Dat begint met een formele brief waarin deze zogenaamde rechtsstaatverordening wordt aangekondigd. Dat deed de Commissie op 5 april. 

Hoe verder?

Hongarije kan nu reageren op de vragen die de Europese Unie stelt in die brief. Die vragen gaan vooral over het herstelplan dat Hongarije in 2021 indiende. In dit herstelplan staat wat Hongarije met de subsidies van de Europese Unie zal doen. De Commissie wil nu dat Hongarije die plannen aanscherpt, zeker wat de aanpak van corruptie en de slecht functionerende rechtsstaat betreft.

Daarnaast is het volgens de Europese Unie belangrijk Hongarije onder druk te blijven zetten. Sinds 2018 is de zogeheten ‘Artikel 7’-strafprocedure tegen Hongarije ingegaan. Dat betekent dat er met regelmaat hoorzittingen zijn. De volgende hoorzitting vindt plaats op 30 mei, waarbij de Raad Algemene Zaken samenkomt om te zien hoe Hongarije ervoor staat en wat er verbeterd kan worden. Belangrijke slotnoot: de druk op Hongarije wordt groter als ook de groep lidstaten die zich uitspreekt tegen Hongarije groter wordt.

Lezersvraag: Aan de haak

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie